sdr

Състав на Окръжен съд – Кюстендил определи мярка за неотклонение „домашен арест“ за 23-годишния Алекс К., като отмени взетата от РС – Дупница мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Той е привлечен като обвиняем за това, че на 13.02.2020 г. в гр. Дупница, в съучастие като съизвършител с неустановено до момента лице и Г.Т. – като подбудител, умишлено, чрез нанасяне на удари с метален предмет в областта на главата, е причинил средна телесна повреда на Х.К. от гр. Дупница – фрактура на черепа, изразяваща се в разстройство на здравето, временно опасно за живота.

Видно от събраните доказателства на този ранен етап от разследването, може да се направи предположение с висока степен на вероятност, че обвиняемият е извършител на деянието. В това число е извършено разпознаване от страна на пострадалия. Деянието е тежко по смисъла, вложен в НК, за него се предвижда наказание над 5 г. лишаване от свобода и се характеризира с висока степен на обществена опасност, но обвиняемият не е осъждан, има постоянен адрес, на който живее със семейството си (с. Негован, Столична община) и няма реална опасност да се укрие или да извърши престъпление, пише в мотивите на съда.

Мярката за неотклонение не е наказание, а цели обезпечаване участието на обвиняемите в наказателното производство, както и да осуети укриването им или извършване на престъпление.

Съдът допуска използването на електронно наблюдение (чрез поставяне на „гривна“ от Главна дирекция „Изпълнение на наказанията”) и указва на обвиняемия, че няма право да напуска дома си, с адрес по лична карта. Контролът се възлага на районното управление на МВР по местоживеене.

 

Определението, с което Окръжен съд – Кюстендил взе мярка за неотклонение „домашен арест“ по отношение на 23-годишния Алекс К., е окончателно.