“Путинмобилът” минава на водород още тази година

В началото на юни 2021 година Aurus показа първия прототип на Senat, който разчита на водород за своето задвижване, а още тогава руснаците разкриха, че планират да покажат серийна версия, която е в процес на разработка. През последните близо две години нямаше особена информация около проекта, но ето, че сега се появиха нови данни, както и нов подобрен прототип.

Според информация на руското издание ТАСС, серийната версия на водородния Senat ще дебютира до края на тази година, а през 2025 година ще започне разработката на кросоувъра Komendant, отново с водородни клетки. Очаква се лимузината да дебютира по-късно тази година по време на международно изложение в ЮАЕ свързано с екологията.

Според предварителните данни, водородния модел може да измине около 600 километра без нужда от зареждане. За съжаление не се споделят подробни технически характеристики и единственото нещо, което знаем за тежката лимузина е, че ускорява до 100км/ч в рамките на само 4 секунди.

Припомняме, че в момента Aurus Senat разчита на бензинов 4.4-литров осмак с две турбини и електромотор, които доставят мощност от 598 конски сили и максимален въртящ момент от 880 нютон метра. Трансмисията е автоматична с девет предавки./. fakti.bg