Руският президент заяви още, че Моска е готова да търси “дипломатически решения”

Руският президент Владимир Путин заяви, че Москва е готова да търси “дипломатически решения” на фона на бушуващото напрежение със Запада заради Украйна, но подчерта, че интересите на страната не подлежат на преговори, съобщи БГНЕС.
“Нашата страна винаги е отворена за пряк и честен диалог, за търсене на дипломатически решения на най-сложните проблеми”, каза Путин във видеообръщение по повод Деня на защитника на отечеството, който е официален празник в Русия.
Той обаче добави: “Интересите на Русия, сигурността на нашите граждани не подлежат на преговори за нас”.
Путин говори, след като във вторник горната камара на парламента, Съветът на федерацията, му даде единодушно одобрение за изпращане на “миротворци” в два отцепнически украински региона, които сега Москва признава за независими, и евентуално в други части на Украйна.
Във видеообръщението Путин поздрави мъжете в страната и заяви, че е сигурен в “професионализма” на руските военни и че те ще отстояват националните интереси на страната. Той похвали бойната готовност на руската армия и заяви, че страната ще продължи да разработва най-съвременни оръжия.
“Ще продължим да разработваме съвременни оръжейни системи, включително хиперзвукови и такива, базирани на нови физични принципи, и ще разширим използването на модерни цифрови технологии и елементи на изкуствения интелект”, добави силният на Кремъл. “Такива комплекси реално са оръжията на бъдещето, които значително увеличават бойния потенциал на нашите въоръжени сили.”
Западните официални лица предупреждават от седмици, че руският лидер подготвя тотална инвазия в Украйна. Във вторник президентът на САЩ Джо Байдън обяви нови строги санкции срещу Русия за “започването” на инвазия в Украйна, но заяви, че все още има време да се избегне война./НОВА