Руският президент Владимир Путин разпореди преразглеждане на законодателството за контрол на оръжията след смъртоносната стрелба в училище в централния град Казан, съобщи Кремъл.

“Президентът даде заповед спешно да се разработи нова разпоредба относно видовете оръжия, които могат да бъдат в цивилни ръце, като се вземе предвид оръжието, използвано при атаката”, каза говорителят на Кремъл Дмитрий Песков пред репортери.

“Факт е, че понякога видове леко стрелково оръжие се регистрират като ловни оръжия, които в някои страни се използват като щурмови пушки и т.н. Това също ще бъде спешно преразгледано”, каза Песков.

Властите на Татарстан обявиха 12 май за ден на траур след стрелбата в училище в Казан, съобщи ръководителят на пресслужбата на президента на Татарстан. Във всички училища на този ден занятията ще бъдат отменени.

По последни данни са загинали 8 души, а 20 са ранени в резултат на стрелбата в училище в Казан, съобщи ТАСС.

В болница са откарани 12 деца и четирима възрастни.

Единият нападател – 19-годишен, е задържан. Той е завършил същото училище преди 4 години и е имал официално регистрирано оръжие.

Вторият стрелец е ликвидиран от силите за сигурност в сградата на гимназията.

Министерството на вътрешните работи на Русия съобщи, че след стрелбата в училището е въведен строг режим. Уроците от втората смяна във всички училища в града, според властите, са отменени.

Главната дирекция на Министерството на извънредните ситуации на Русия в Татарстан откри гореща линия за психологическа помощ./БНТ