Путин нарече “сделка на века” продажбата на газ за Китай със 70% отстъпка

Строежът на газопровода “Силата на Сибир”, по който руският газ влиза в Китай, бе определен като “сделката на века” от руския президент Владимир Путин в навечерието на визитата на председателя на Китайската народна република Си Цзинпин, който в понеделник пристигна в Москва.

“Руско-китайският магистрален газопровод “Силата на Сибир” по своите мащаби, без преувеличение, стана “сделката на века”, написа Путин в своя статия за китайското издание “Женмин Жибао”, цитирана от руското издание “Москоу таймс”. В нея той обръща внимание на “съществения ръст” на обемите на доставка на руски нефт и въглища в Китай, на строежа на нови ядрени блокове, включването на китайски компании в проекти за втечнен природен газ и удвояване на двустранната търговия, който е достигнала 185 млрд. долара.

Меморандумът за строителството на газопровода “Силата на Сибир” бе подписан между Москва и Пекин през 2014 г., а прокарването на дългото около 3 хил. км трасе бе завършено през 2019 г. и цената му надхвърли 1.1 трлн. рубли. По него в Китай се транспортира суровина от Чаяндинското находище в Якутия и Ковиктинското в Иркутска област.

Според подписания 30-годишен договор между “Газпром” и държавната китайска компания CNPC, Русия трябва да доставя 38 млрд. куб. м газ годишно. Въвеждането на капацитета на газопровода обаче става постепенно и през 2021 г. доставката бе едва 10.4 млрд. куб. м,, през 2022 г. достигна 15.5 млрд. куб. м, а през настоящата година се очаква мощността да се повиши на около 22 млрд. куб. м.

Условията на търговския договор, сключен след анексирането на украинския полуостров Крим от Русия през 2014 г., се пази в тойна. Но е видно, че стойността на газа за Китай е значително по-ниска от пазарните котировки и цените на “Газпром” за Европа. В момента цената на “Газпром” за Китай е около 290 долара за 1000 куб. м, коментира анализаторът на БКС Роналд Смит, позовавайки се на данни от китайските митници. За сравнение през декември цената на “Газпром” за европейските ѝ клиенти бе 1000 долара за 1000 куб. м, което означава отстъпка от 70 процента, изчислява “Москоу таймс”.

За първото тримесечие на 2023 г. цената на газа за Китай отново падна – до 120 долара за 1000 куб. м. Даже в Беларус Русия продава по-скъпо – за 128.5 долара за 1000 куб. м.

“Силата на Сибир” практически е невъзможно да изплати разходите си заради високите инвестиции в строежа и ниската договорна цена”, коментира още преди време партньорът и старни анализатор на консултанската компания “РусЕнерджи” Михаил Крутихин. “Още през 2017 г. тогавашният министър на енергетиката Александър Новак, койт одне е вицепремиер, заяви в Държавната дума, че това не е комерсиален проект. Тоест той никога няма да се изплати”, посочи Крутихин.

По думите му този тръбопровод е нужен на Кремъл”, за да “надува бузи”. “Този проект изглежда като скъпо струващо нещо за показ и единственото печелившите от него са изпълнителите на строежа, а техните договори са раздути”, каза още Крутихин./mediapool.bg