Путин: Няма сила, способна да пороби Русия

Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34

Няма сила, способна да пороби Русия, изтъкна Владимир Путин в речта си на Червения площад в Москва, където се състоя поредният Парад на победата.

“Няма, не е имало и няма да има сила, която би могла да покори нашия народ”, увери руският лидер, цитиран от ТАСС.

По време на Втората световна война “нацистите връхлетяха Съветския съюз с най-мощни удари”, но народът “извърши нещо невъзможно на пръв поглед – обърна кървавото колело на Втората световна война, смаза нацизма, сложи край на зверствата му”, подчерта Путин.

Въоръжените сили на Русия “могат да отблъснат всяка потенциална агресия”, “но за ефективна борба с тероризма, екстремизма, неонацизма и други заплахи е необходимо да се консолидира цялата международна общност” – Русия е отворена за подобно сътрудничество, изтъкна президентът.

Именно “разединението между водещите страни в света” е попречило да бъде предотвратена Втората световна война, отбеляза той.

В парада участваха близо 10 000 души – представители на различните родове войски и видове въоръжени сили.

Механизираната част на парада започна с появата на легендарния танк Т-34. След него преминаха още над 100 единици наземна бойна техника – бронирани автомобили “Тигър”, “Тайфун-К” и “Тайфун-У”, бойни машини на пехотата, модерни танкове като Т-14 “Армата” и Т-72, артилерийски и ракетни комплекси.

Арктическата техника, която тази година за първи път е включена в парада, е представена от зенитно-ракетни комплекси “Тор-М2ДТ” и зенитни ракетно-оръдейни комплекси “Панцир-СА”.

За първи път в парада бяха включени и отряди на общоруското военно-патриотично движение “Юнармия”, девойки – курсанти от Военната свързочна академия “Будьони” и Военно-космическата академия “Можайски”, както и военнослужещи от морската пехота на Северния флот.

Военни музиканти изпълниха по време на шествието повече от 40 марша и други музикални произведения.

Командващ парада бе главнокомандващият сухопътните войски на Русия Олег Салюков; парадът бе приет от министъра на отбраната Сергей Шойгу. Авиацията не участва в парада на Червения площад поради неблагоприятни метеорологични условия, съобщи министерството на отбраната в Москва.

След парада Путин положи венец на Гроба на незнайния воин.

Денят на победата бе честван в Санкт Петербург – “северната столица” на Русия, без обявеното по-рано участие на бойни кораби.

У нас стотици граждани поднесоха цветя пред Паметника на Съветската армия в София.

“Празнуваме Деня на Европа, но и Деня на победата, без тези милиони жертви днешна Европа нямаше да е същата”, каза президентът Румен Радев на тържествената церемония пред Президентството, където беше издигнато знамето на ЕС.