Путин покани бизнесмени от АСЕАН на руските икономически форуми

Руският президент Владимир Путин покани представители на страните от Асоциацията на държавите от Югоизточна Азия (АСЕАН) догодина да участват в два икономически форума в Русия – Петербургския и Източния, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

Путин отправи тази покана в Сингапур на срещата на високо равнище Русия – АСЕАН и отбелязва, че участието на руската делегация в инвестиционния форум на АСЕАН е било полезно.

Като цяло Путин изрази задоволство от взаимодействието между Русия и регионалната организация и каза, че през последните две години със съвместни усилия е постигнато много. Като пример даде активизирането на политическия диалог, откриването на представителство на Русия в АСЕАН, координирането по основни проблеми на региона, сътрудничеството в борбата с тероризма, наркотрафика и организираната престъпност.

Добре се развиват и икономическите връзки. През 2017 г. стокообменът между Русия и АСЕАН се е увеличил с 35 на сто, а общите натрупани инвестиции надхвърлят 25 милиарда долара, посочи Путин. Пътната карта за бизнес сътрудничество включва около 60 съвместни проекта.