Поликарп освети православен храм в селото

Нов православен храм “Успение Богородично” беше осветен в с. Нов чифлик от Белоградчишкия епископ Поликарп. В кюстендилското село досега никога не е имало църква. Началото на изграждането на храма е поставено още в 90-те години на миналия век и едва сега местните – около 160 жители, се поздравяват с първия камбанен звън от 14-метровата камбанария в селото.
Повече от пет години време местният художник и педагог Евгени Серафимов, който е основател на школата “Новите майстори” в Кюстендил, и приятелят му – майсторът Йордан Гълъбов от Стара Загора, работят по иконостаса на храма – изцяло на доброволни начала. Друг майстор бижутер, Евгени Милков, който изработва короната на кюстендилския символ – “Кюстендилска пролет”, е автор на полилеите и свещниците в храма.
Работата ни доставя много удоволствие. Голяма чест е да носиш таланта в себе си и да можеш да работиш в Божия дом. За нас наистина е привилегия да можем да оставим нещо от нашите ръце, разказа художникът Евгени Серафимов. Той посочи, че заедно с Йордан Гълъбов градят иконостаса от пет години. Иконостасът е вграден и изработен по старата християнска традиция, както е правен през Средновековието.
Предстои и стените на храма да бъдат изографисани изцяло от Евгени Серафимов. Художникът – автор на редица арт проекти в Кюстендил и страната, казва, че приема това предизвикателство като своя основна мисия.