Между хотелиерския и модния бизнес има една много съществена разлика – в хотела, също както в бутика, представяш на клиентите си сметка, но от хотела те си тръгват без продукт в ръка. С други думи, нямат кутия с обувки в чантата си. Всичко, което отнасят със себе си, е спомен и изживяване. Работата на хотелиера е да направи този спомен максимално приятен.” – Леонардо Ферагамо

Какво се случва, когато някой инвестира сериозен бюджет в първокласни материали, удобства, мебели, цялостно обзавеждане и оборудване? Отговорът е съвършенство и в конкретния случай – първокласен хотел. Резултатът е повече от място за почивка. Това е индивидуален характер и автентичен стил. Решихме да разгледаме 2 любими наши хотела – един край морския бряг и един планински разкош. Гранд Хотел Банско е типичен представител на този висок клас луксозни хотели – уютен и спокоен, сякаш владеещ мощта на планината, и Гранд Хотел Свети Влас – черешката на тортата сред хотелите на морския бряг – елегантен, модерен и красив.

Те отвориха вратите си, за да ги разгледаме отблизо и да разберем какви са предимствата и основните фактори на успеха на един първокласен хотел.

Фантастична локация

Дестинацията е от особено значение за членовете от семейството на гранд хотелите. И без това да звучи клиширано – и двата хотела, за които ви разказваме, са разположени в едни от най-предпочитаните и стратегически подбрани дестинации в България. За взискателните пътешественици, разбира се, дестинациите сами по себе си далеч не изчерпват предпоставките за първокласно травъл изживяване. Не по-малко важна, а може би и дори по-важна от самата дестинация, е конкретната локация.

Гранд хотел Банско се издига в самото начало на един от най-големите планински курорти в България. Хотелът сякаш още отдалеч те приветства с „Добре дошъл“ със симпатичните си рекламни послания край пътя. Банско е силна притегателна точка за огромен брой туристи не само от България, а и от чужбина. Курортът предлага на своите гости изключителни и уникални възможности за забавление и никак не е случайно, че Гранд Хотел Банско е сред хотелите, които поемат голяма част от гостите на града. Хотелът работи с пълна заетост, дори често и извън силния си сезон.

От друга страна, Гранд Хотел Свети Влас, тази вълшебна морска перла, разположена на самия морски бряг. Толкова е вълнуващо – да отвориш очи и първото, което ще видиш, да бъде морето! Неслучайно и за този хотел се чака за резервация. В последните 10-ина години курортът Свети Влас се превърна в любима морска дестинация в България. Ривиерата на Българското Черноморие! Градчето предлага на своите гости лукс, отличен стандарт и изключително качество на въздуха в целия регион.

Гениална концепция

След като са разположени на своите съвършени места, пред мениджърите на хотелите се изправя великият въпрос – с какво да изпъкнат сред изключително конкурента среда. Коя е гениалната концепция, която ще изведе хотела на челните позиции в туристическите класации? Много често качеството на почивката на много от нас е подвластна на времето, често заради климатични обрати, напълно може да се съсипе дългоочакваният релакс. Ето за това явно са помислили и собствениците на двата хотела при изграждането на концепцията им. Времето в тях не е от значение. В Гранд Хотел Банско гостите, които основно са от семеен тип, могат да се отдадат на истинска и опияняваща почивка. Хотелът разполага с един от най-големите СПА центрове в региона. В този хотел „няма да няма“. От разнообразни сауни, през водни масажи, различни басейни (външни и вътрешни) и СПА процедури. Релакс зоната е изградена толкова гениално, че дори и при пълна заетост има място за всички, без да се чувстват гостите като на митинг. Приглушената светлина, приятната музика и цялостната обстановка носят спокойствие и щастие на гостите! За качеството на незабравимите вечери в комплекса уютно са разположени ресторант, лаундж и лоби бар, където вечерта минава неусетно в добра компания и партия бридж например. За всички любители на настолните игри в лаундж бара на хотела са предвидени специални игрални маси, които превръщат играта в изживяване. И всичко създадено с много вкус.

И Гранд Хотел Свети Влас… Каквото и да кажем, ще е малко! За него спокойно можем да кажем, че не е просто хотел, Гранд Хотел Свети Влас е култура и емблема за съвършенство. Концепцията му стъпва изцяло на здравословния начин на живот и уелнес културата. Като част от комплекса веднага ще споменем уникалния Pulse Health Center, който категорично изпраща посетителите в друго измерение със своите топ процедури и безценни характеристики. Залите за събития, ресторантите и възможностите за спорт само допълват концепцията за health and wellness култура.

Управляващите тези хотели отлично познават човешката психология и разбирания за комфорт! С постоянство и налагане на култура хотелите от това семейство са едни от най-предпочитаните и награждавани хотели в страната.

Отлична храна

Храната, един от най-важните елементи в народопсихологията на българина, а и не само. Много често Аll inclusive е мръсна дума, заговори ли се за изхранване. Да, но НЕ и тук! И това с пълна сила важи за Гранд Хотел Банско. Тук не само че няма да останете гладни, но и така ще ви поглезят, че със сигурност дълго ще помните този All Inclusive. Казват, че денят се познава от сутринта. Е, с царската закуска на Гранд Хотел Банско определено денят ще е в изобилие. И ако случайно не сте похапнали достатъчно или сте пропуснали закуската, в ранния преди обед има предвидена късна закуска. В основните хранения не липсват ястия за нито един кулинарен вкус – от веган до любители на сочното месо. И, разбира се, храната е добре придружена от разнообразни топли и студени напитки.

В Гранд Хотел Свети Влас в унисон с лятото залагат на изключително разнообразие от свежи продукти, летни салати и богати вкусове. На богата блок маса гостите могат да открият всичко необходимо, за да задоволят вкусовите си рецептори. А селекцията специално подбрани вина напълно отговаря на 5-те звезди, с които комплексът разполага.

Приготвянето на голяма част от храната в основните хранения и на двата хотела се готви направо пред очите на гостите, което само по себе си е залог за качествено и прясно приготвено ястие! За да обобщим всичко в една дума, без затруднение ще поставя определението „изобилие“. Гаранция, че човек получава много за това, което е платил.

Добро обслужване

По отношение на обслужването и двата хотела не отстъпват в качеството. Залага се на ненатрапчиво присъствие на персонала, който обаче винаги е там, където е необходим. И в двата гранд хотела грижата за комфорта на гостите е поставена високо в общата концепция. Персоналът е внимателно обучен да води диалог с клиента, да го предразположи позитивно и да отговори на нуждите му. Знае се, че именно доброто обслужване е важен фактор към доволния клиент и затова и в двата хотела държат на обратната връзка с клиента. Поставят си високи цели и се надграждат.

Не е случайно, че такива хотели са предпочитани дестинации и огромен брой гости се надпреварват да им доверят своята ваканция – дълго чакана и желана. Доверие се гради с постоянство и качество, с уважение към госта и отношение. Тогава хотелът придобива друг оттенък. Добрият хотел е като „дом“ далеч от дома! Стъпките на успеха са като невидима верига – едното е естествено продължение на другото!

Зад успехите на хотелите се крият много упорит труд и заложени средства! Затова от управлението на гранд хотелите градят култура и създават навици у гостите и сякаш с вълшебство ги приканват да пожелаят да се върнат отново.