Бистра Стойкова

Споразумение между кмета Методи Чимев и директорите на училищата

 

Децата от ромски произход в Дупница, които предстои да бъдат приети в първи клас, ще бъдат разпределени равномерно в училищата, за да бъде спряна сегрегацията. За това е постигнато споразумение между кмета Методи Чимев и директорите на училищата. „Директорите са подписали споразумение във всяка паралелка в съответното учебно заведение да бъдат приети минимум по три деца от малцинството, живеещи в Гиздова махала и района на Аракчийски мост. Изключение прави ОУ „Христаки Павлович”, където учат ромчетата от Горна махала и кв. „Каваклия”. Заради промяната ще се наложи и удължаване на срока за прием в първи клас за предстоящата нова учебна година. Кметът Чимев ни увери, че проблемът ще бъде решен, за което благодарим.

Методи Чимев

Благодарни сме, че има воля за промяна и застана зад нас. Въпреки това ние, учителите в ОУ “Неофит Рилски”, както и родителите, оставаме в стачна готовност, докато не видим реално изпълнение на всички свои искания. Ще входираме и споразумение за бъдещи действия за разработване на Стратегия за развитие на образованието, план за прилагането й, Програма за интеграция на децата от ромски произход. В тази връзка ще бъде съставена и комисия. Предстои да внесем и подписката на родителите, в която са се разписали 400 родители”, заяви директорът на училището Бистра Стойкова.

Стана ясно още, че градоначалникът е уверил, че ако има деца от ромските махали, на които се налага да учат в училище в отдалечен от дома си район, ще им бъде осигурен превоз.

 

3 КОМЕНТАРИ

  1. Важно е мнението на родителите. Децата и хората не се делят по етнически принцип. Нека да не се създава напрежение и всеки родител да прецени.

  2. Подкрепям горното мнение.Ако аз съм от ромски произход и живея близо до училище “Неофит Рилски” ,искам детето ми да учи там и има много родители като мен от същата махала и поради близостта до училището ,искат децата им да учат в това училище-как директорката или кметът ще ми забранят?Ще ми кажат -ти си ром и затова детето ти ще учи в друго училище.

  3. На някои директорки пиенето им започва от обяд и следобед са вече на черешата.После измислят глупости и се разпореждат все едно хората са й роби.Съсипа хубавото училище с крясъците след алкохолните си извращения.

Comments are closed.