Tuesday, July 23, 2024
HomeСкоростиПървото Volvo EX90 слезе от поточната линия

Първото Volvo EX90 слезе от поточната линия

Дългоочакваният електрически SUV EX90 на Volvo най-накрая започна да се произвежда в завода в Чарлстън, Южна Каролина. Това е важен етап за Volvo в началото на новата ера на електрификация.

Първият EX90, с цвят Denim Blue, слезе от поточната линия и е предназначен за американски клиент. Очаква се масовите доставки да започнат през втората половина на 2024 г.Това обаче е леко забавяне спрямо първоначалната цел на Volvo за доставки в началото на 2024 г.

Краткото забавяне се дължи на необходимостта от разрешаване на някои продължителни софтуерни проблеми. Тези предизвикателства не са характерни само за Volvo, тъй като много автомобилни производители са се сблъсквали с подобни пречки, които са отлагали пускането на нови автомобили в последно време.

EX90 служи като новия електрически флагман на марката, предлагайки убедителна алтернатива на задвижваното с бензин XC90. Построен върху нова платформа, EX90 може да се похвали с голяма батерия с капацитет 111,0 киловатчаса. Моделът Twin Motor Performance осигурява впечатляваща мощност от 496 к.с. и въртящ момент от 910 Нм, като може да ускори от 0 до 100 км/ч за по-малко от 5 секунди.

Началото на производството на EX90 бележи ключов момент за Volvo, тъй като те затвърждават ангажимента си към електрическата мобилност./ fakti.bg

RELATED ARTICLES

Most Popular