Радо Янков първи в Банско

Българинът спечели четири великолепни победи – срещу Александер Бергман, Джеси-Джей Андерсън и Бенямин Карл, и на финала срещу Невин Галмарини

radoslav-iankov-rado

Радослав Янков на състезанието в Банско

Радослав Янков триумфира с победата в старта от Световната купа по паралелен гигантски слалом в Банско! Българинът бе перфектен във всичките свои спускания и безапелационно победи всички свои съперници за удоволствие на многохилядната публика в курортния град. За Радо, който е носител на Световната купа от миналия сезон, това бе първа победа за сезона. Той даде второ време в квалификациите, а в последствие постигна четири великолепни победи – над големи имена като Александер Бергман, Джеси-Джей Андерсън и Бенямин Карл, за да се стигне до сладък реванш срещу Невин Галмарини във финала. Само преди седмица швейцарецът бе победил Янков във финала в Рогла, Словения, но в Банско българинът не можеше да бъде спрян.

Радо Янков няма да има много време за празнуване, тъй като в неделя му предстои още един старт в Банско.

При дамите също имахме участие в лицето на Теодора Пенчева, която обаче отпадна в квалификациите.

Ето как се разви денят за Радо Янков:

Радо преодоля квалификациите с лекота като даде второто най-добро време в тях. Той стартира прекрасно и в директните сблъсъци на осминафиналите. С лекота българинът се справи с германеца Александер Бергман, който направи грешка в средата на трасето и до края не бе заплаха за таланта от Чепеларе. Добрата новина в тази фаза бе отпадането на фаворите Андреас Промегер, който бе с първо време от квалификациите, но направи фатална грешка на осминафинала.

Последва сблъсък за място в топ 4 с четирикратния световен и олимпийски шампион Джеси-Джей Андерсън, в който Янков отново бе перфектен, а неточност на канадеца му коства надеждите за успех.

В спора за финала съперник на Радо бе лидерът в генералното класиране в паралелните дисциплини Бенямин Карл, който е двукратен носител на Световната купа. И Карл обаче не успя да спре устрема на Дивеча. Двамата караха рамо до рамо до последната част на трасето, където Янков взе предимство, а след грешка Карл дори не успя да завърши.

Във финала съперник на Янков бе Невин Галмарини, който преди седмица бе победил българина във финала в Рогла. В Банско обаче Дивеча бе перфектен. Галмарини направи лека грешка в началото, но се възстанови и караше наравно с Радо. В последните метри обаче Янков бе перфектен и заслужено стигна до победата.