Окръжният съд го остави под стража, останалите четирима са задържани за срок до 72 часа

Бандата е нанесла щети за 30 млн. евро

 Лидерът на международна престъпна група за финансови измами, действала в страната, е арестуван край Благоевград при опит да напусне страната в посока Гърция. Бандата е разбита, съобщиха от прокуратурата. В международна операция по неутрализирането на групата, правила машинации при търговия с „бинарни опции“ и други финансови инструменти, участваха  следователи от отдел „Следствен“ при Специализираната прокуратура и служители на ГДБОП. Задържани, съгласно издадените 5 европейски заповеди за арест, са 5 лица, в т.ч. двама чужди граждани. Сред тях е и ръководителят на групата – израелски гражданин, който опитал да напусне страната в посока  Гърция. У него са намерени наркотични вещества, за което му е определена мярка за неотклонение „задържане под стража“ от Окръжен съд-Благоевград. Останалите четирима са задържани за срок до 72 часа, ще бъдат внесени искания за „задържане под стража“ на всеки от тях.

В съвместните действия по неутрализирането на престъпната мрежа се включиха полицейски и съдебни органи на територията на 7 държави – ФР Германия, Северна Македония,  Испания, Полша, Швеция, Израел и България. Действията бяха координирани от Агенцията за правно сътрудничество на страните от ЕС – Евроджъст. На територията на България в процесуално-следствените действия се включиха разследващи екипи от Германия.

Досъдебното производство е образувано от Главната областна прокуратура – Кобленц – Централен орган за киберпрестъпност в Кобленц, Германия. Според събраните до момента доказателства общата щета, нанесена на измамените от групата, възлиза на 30 милиона евро.

В изпълнение на Европейска заповед за разследване (ЕЗР), издадена от прокуратурата в Кобленц, на територията на градовете София, Мездра и Варна са претърсени 21 адреса – колцентрове, офиси на дружества и жилища.

Иззети са 68 компютърни системи в различни конфигурации, 43 носителя на памет, 19 мобилни телефона, ценности, множество банкови и други документи, относими към воденото разследване в Германия. Иззетите веществени доказателства ще бъдат предадени на разследващите органи в Германия.