Райна Стоянова от Кюстендил плаща 1000 лв. глоба за 350 къса македонски цигари на стойност 67 лв.

Digimax A50 / KENOX Q2
Галина Стойчева

С 1 000 лева бе глобена Райна Стоянова от Административния съд в Кюстендил заради 18 кутии контрабандни цигари с македонски бандерол. Така магистратите потвърдиха наказателното постановление, издадено от началника на Митница Югозападна. Освен че ще плати глобата си, кюстендилката остава и без цигари, тъй като те вече са отнети в полза на държавата.

В центъра на село Гърляно е извършена рутинна полицейска проверка на лек автомобил “Голф”, управляван от Тодор Иванов Тодоров, като в същия пътувала и Райна. Автомобилът се движел в посока Кюстендил. В хода на проверката е установено, че в личния багаж на Стоянова са открити тютюневи изделия – цигари, 4 кутии по 20 къса – 80 къса, марка PALL MALL RED 100s, цигари, 10 кутии по 19 къса – 190 къса,марка “57 BLUE”; цигари, 2 кутии по 20 къса – 40 къса, марка EVA SLIMS и цигари, 2 кутии по 20 къса – 40 къса, марка TROKADERO BLUE, общо 350 къса, всички облепени с македонски акцизен бандерол и дължим акциз в размер на 67.99 лв. Магистратите са категорични, че случаят не е маловажен според текста от Закона за акцизите. При нарушението се взима двойният размер на дължимия за стоките акциз, като в случая същият е 135.98 лв. и надвишава определената сума от 50 лв.

Пред разследващите органи Райна, посочила, че е закупила цигарите за лично и семейно ползване. Решението на съдия Галина Стойчева не подлежи на обжалване, обясниха от Административния съд.