НСС препрати сигнала срещу Гешев на Спецпрокуратурата

“Днес изпратих до заместник главния прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов част от материалите, които министърът на правосъдието е подал във ВСС срещу главния прокурор Иван Гешев за разгласяване на данни от разследващи устройства. Според мен има основание с този въпрос да се занимае НСС”. Това заяви служебният министър на вътрешните работи Бойко Рашков на брифинг след награждаването на директори на областни дирекции за добро изпълнение на професионалните им задължения.

Борислав Сарафов

Според Рашков главният прокурор е нарушил Закона за специалните разузнавателни средства. В писмото си вътрешният министър дава примери с публикуваните записи от разговори между президента Румен Радев и ген. Цанко Стойков, както и разгласяването на записи от разговори на Васил Божков, както и на Пламен Бобоков.

“Надявам се, че в Следствената служба, където има доста качествени следователи с богата подготовка, ще проведат разследване и ще се отговори на въпроса дали има извършено престъпление от главния прокурор, или не”, допълни той.

“Ако се даде отрицателен отговор – какви ще са мотивите за това? Често напомням, че по два закона в нашата страна е забранено да се разпространяват данни от подслушващи устройства”, коментира още службеният вътрешен министър. Той посочи, че Гешев или прокуратурата по негово нареждане са представили данните от СРС-та по “подреден начин, за да заблудят обществото” и допълни: “Аз съм поискал, каквото и решение да вземе Сарафов, да бъда уведомен за това”.

На въпрос дали би приел министерски пост, Рашков посочи, че би се замислил, но при определени условия.

От прокуратурата незабавно коментираха сигнала на вътрешния министър, изпратен до НСС.

НСС няма правомощия да образува досъдебни производства

Националната следствена служба е препратила сигнала на вътрешния министър Бойко Рашков срещу главния прокурор Иван Гешев на Спецпрокуратурата. Това става ясно от съобщение на сайта на прокуратурата.

В съобщението се казва, че сигналът на Рашков е постъпил в НСС, но съдържа твърдения за извършени деяния, които са от компетентността на Специализираната прокуратура.

Националната следствена служба няма правомощия да образува досъдебни производства. Преценката за наличието на основания за образуване на досъдебни производства е единствено и само в компетентността на прокурор, се казва в съобщението.

„Постъпилият днес сигнал от г-н Бойко Рашков е поредната политическа атака на изпълнителната власт срещу прокуратурата. Сигналът е адресиран лично до Борислав Сарафов. Авторът на сигнала, притежаващ научна степен в сферата на наказателния процес – доц. Бойко Рашков, би следвало да знае, че и разследването на магистрати е от компетентността на Софийската градска прокуратура или Специализираната прокуратура, в зависимост от твърдените факти и обстоятелства. В конкретния случай НСС няма право да образува досъдебно производство. Затова сигналът е препратен до НСС”, заяви говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

По думите й в сигнала са посочени същите факти, които бяха обсъдени в заседание на ВСС, по повод предложението на министъра на правосъдието за предсрочно отстраняване на главния прокурор. „Те вече бяха оценени като юридически несъстоятелни. Единственият резултат от тази политическа атака е противопоставянето на институциите и уронване авторитета на прокуратурата. Цената е неефективно функциониране на правоохранителните органи и тази цена ще бъде платена от българските граждани”, заяви Сийка Милева./нова