Monday, July 15, 2024
HomeНовиниБългарияРая Назарян е новият председател на Народното събрание

Рая Назарян е новият председател на Народното събрание

Парламентът избра кандидата на ГЕРБ-СДС Рая Назарян за председател във втория ден на 50-ото Народно събрание.

Гласуваха 237 народни представители, от които 131 гласа бяха “за”, 66 “против”, 39 бяха “въздържали се”.

Четирима бяха кандидатите за председател на 50-ия парламент.

ГЕРБ-СДС потвърди кандидатурата на Рая Назарян, а “Възраждане” – на Петър Петров.

От “Има такъв народ” предложиха отново Силви Кирилов, който ръководи заседанието на парламента като най-възрастния народен представител.”Величие” предложиха Виктория Василева. Вчера номинацията им беше за Юлиана Матеева.

Изборът се извърши по процедурните правила, приети вчера.

Избрани бяха и заместник-председателите на новото Народно събрание – Росица Кирова от ГЕРБ, Йордан Цонев от ДПС, Цончо Ганчев от “Възраждане”, Драгомир Стойнев от БСП, Андрей Чорбанов от ИТН и Виктория Василева от “Величие”.

“Първо бих искала да благодаря за оказаната висока чест и за полученото доверие. С днешното гласуване се дава възможност за нормално развитие на политическите процеси и ефективното функциониране на държавната власт. Народното събрание независимо от степента на общественото доверие е единствената платформа за легитимиране на изпълнителната и законодателната власт. Затова нашата обща отговорност на всеки един народен представител, независимо от ролите на опозиция и управляващи е да дадем възможност за нормализиране на политическите процеси и да отговорим на очакванията на обществото за стабилност, сигурност и справедливост. Независимо от политическите си различия, всички ние носим отговорност за качеството на политическите дебати и за актовете на Народното събрание, които трябва да съответстват на общоприетите разбирания за авторитет и достойнство. Вярвам, че всеки един от нас ще полага усилия в тази насока. На мен може да разчитате за диалогичност, справедливост, равнопоставеност и безусловно спазване на Конституцията, законите и правилника на дейността на НС. Благодаря ви!”, каза Рая Назарян от трибуната на председател на Народното събрание.

RELATED ARTICLES

Most Popular