Ремонтът на църквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Сапарева баня е на финала

Черквата „Св. Четиридесет мъченици“

Отец Димитър Филибев: Наесен освещаваме храма, а през декември откриваме новата черква „Св. Варвара“

Мащабният ремонт на черквата „Св. Четиридесет мъченици“ в Сапарева баня е на финала. Заради ремонтните дейности и невъзможността да се служи тези дни от църковното настоятелство оповестиха, че през август литургиите ще бъдат в храма в Паничище.

Отец Димитър Филибев

„В момента се реставрира иконостасът, боядисват се гредите, които са на близо 180 г.,ремонтират се олтарът, притворът, ще бъде възстановено дюшемето, ще има и нов проскинетарий. Работи се усилено и е невъзможно да се отслужва Божествената света литургия. Затова през месец август ще служим в храма „Св. Иван Рилски“ в с.Паничище, под закрилата на свети Иван.Както всяка неделя, и на 18 август, когато честваме успението на свети Иван,ще бъде осигурен безплатен транспорт – в  8.30 ч. от площада тръгва автобус. Благодаря на кмета Калин Гелев, че ни помага с превоза“, каза отец Димитър Филибев.

Предстоятелят на храма подчерта, че работата върви по график и се очаква да приключи в 2 –годишния срок, посочен в договора на настоятелството с изпълнителя. Ремонтът, реставрацията, консервацията се извършват така, че храмът и стенописите да придобият вида, в който са билипрез 1859 г., при построяването,и при зографисването.

„Фасадата на черквата бе направена със специална мазилка. Готов е и новият покрив, който е с невероятни керемиди, наподобяващи античните. Ремонтирахме столовете. Прави се така, че храмът да придобие вида, в който е бил при построяването и зографисванетоси. Ремонтът върви по план. Надявам се срокът по договора, който е 2 г., да бъде спазен и в края на септември или началото на октомври да празнуваме обновлението. Ще поканим Белоградчишкия епископ Поликарп да отслужи водосвета“, допълни свещеникът.

Димитър Филибев подчерта, че ще продължи с реализацията и на останалите си намерения за светите места в Сапаревобанско. И припомни, че целта му е развитие и на религиозния туризъм.

„Надявам се до края на годината да приключим с ремонта на ротондата „Рождество Богородично“ над новия квартал „Света Богородица“. Искаме да покрием храма, да направим топлоизолация и догодина да отворим неделно училище.

Храмът „Св. Иван Рилски“ в Паничище

Продължава и строителството на новата черква „Света Варвара“ в местността „Света Варвара“. В планината, посред гората, където няма нито ток, нито вода, върху основите на много стар храм – може би от времето на траките, бе изградена невероятна църква. Тя е с площ над 50 кв. м, като остава само да се направи покривът. Радвам се, че общината ни съдейства и отпусна средства. Помогнаха ни и много хора и фирми. Активно участва фирмата на общинския съветник Николай Фарфаров. От арматурния цех дадоха желязо. „СИМА“ осигури бетона. Собственикът на сметопочистващата фирма Красимир Занев осигури тухлите. Семейство Джоргови направиха голям навес. Стефан Косовски направи иконостас. Кой с каквото може, помага. Каква вяра имат тези хора, за да се построи черква на това диво място?! Намеренията ни са черквата да бъде открита на празника на света Варвара на 4 декември“, посочи свещеникът. И продължи: „Обещал съм над Сапарева баня да монтираме метален кръст със светлини, който да осветява града. Той ще бъде като кръста над Благоевград. С височина 33 м, колкото е Христовата възраст – 33 г. Тъй като теренът е свлачищен, ще се направи заснемане  от геолози. Ако те дадат положително становище, ще продължим, въпреки че ще е много трудно. Мястото е недостъпно и монтажът може да се извърши само с хеликоптер. Осигурил съм и хеликоптер. Мой приятел от София обеща да помогне“.

„Искам да оставим спомен за следващите поколения. Целта ми е в Сапарева баня да има не само СПА, но и религиозен туризъм, посетителите да ходят по екопътеките, да влизат в църквите и параклисите. След ремонта старинната черква „Свети Никола“ в центъра на града от едно запустяло място се превърна в по-посещавано място от Гейзера. Привлича все повече хора. Влизат в двора, сядат на сянка под дърветата – там има вековни дървета – орехи, брястове, разглеждат храма, снимат се. Храмът е отворен 24 часа. С изключение на „Св. Четиридесет мъченици“, която нощем е затворена, в Сапарева баняцърквите и параклисите не се заключват, постоянно е отворено. И не пропускаме нито един празник – на всеки празник има литургия. В главната черква „Св. Четиридесет мъченици“ ежегодно се отслужват по 130-140 литургии“, обясни още отец Филибев.

Юлияна КОЛЧАКОВА