Респект: С инвалидни колички и носилки ПСС-Дупница сбъдна мечтата на неподвижни да изкачат Рилските езера

Ангелите от планината и фондация „Ела и ти“ помогнаха на дете и 5-ма възрастни да видят красотата на циркуса

 

Директорът на ПСС Е. Нешев: ПСС и БЧК са недофинансирани, а щатни служители мислят да напускат

 

Отрядът на Планинската спасителна служба (ПСС) в Дупница оказа безценна помощ и сбъдна мечтата на хора с двигателни проблеми да се изкачат и видят красотата на Рилските езера.

7 от дупнишките Ангели от планината допринесоха за сбъдването на съкровеното желание  на 6 трудно-или напълно неподвижни почитатели на Рила. Дете от Кюстендил и мъже и жени от София и други градове се докоснаха до природата и величието на циркуса. Спасителите оказват съдействие заедно с екипа на хижа „Рилски езера“, подкрепата на НП „Рила“, приятели и доброволци.

Благодарение на включилите се в инициативата показахме, че Рилските езера не са вече само мечта, казват от фондация „Ела и ти“. И допълват: „Имаше тръпка, емоция, под заплахата от дъжд от гръмотевици, преминахме през няколко сезона в един ден, но изцяло пощадени от природните явления. Неописуемо е преживяването, но запечатаното в една усмивка казва всичко онова, за което думите не стигат“. Организаторите са трогнати от емоциите на хората в неравностойно положение, техните усмивки, прегръдките, сълзите от радост и неспирно събиращи гледките погледи.

„Инициативата е на фондация „Ела и ти“. Ние обичаме да помагаме, когато има нужда. В случая разбрахме, че в нашия район предстои такова събитие и решихме да се включим. Смятаме, че е редно, защото колкото повече хора участват в едно такова нещо, толкова е по-сигурно, че всичко ще се случи по най-добрия начин. Хората, на които помогнахме да се изкачат от хижа „Рилски езера“ до езеро Бъбрека, бяха  6 души с инвалидни колички,  с 6 носилки. Сред тях имаше и едно дете от Кюстендил. От фондацията бяха осигурили над 60 доброволци, с които участвахме в носенето. Бяхме 5 човека от 7 включили се, но другите двама помагаха в организацията, тъй като нямаха възможност да дойдат с нас. Разпределяхме се и всичко мина благополучно. За тези хора рядко се организират такива походи и ние не за първи път участваме. Те бяха много доволни, много благодарни, много щастливи. Въпреки че не им беше много комфортно, теренът е стръмен, с много неравности. Имаше и гръмотевици, опасност да завали, но се размина. Заваля след като вече бяхме се върнали в хижата, където изчакахме да престане, и след това продължихме към Паничище с лифта“, разказа зам. – началникът на отряда Мартин Джокин. Останалите участници в благородната инициатива са Борислав Ранков, Георги Илков, Емил Павлов, Златомир Огнянов, Иван Тушев и Станислав Попов.

„И друг път сме помагали на такива хора да се изкачат в планината и не е трудно. Зареждат ни усмивките им. Ние сме длъжници на хората с увреждания и не ни коства нищо да ги зарадваме по този начин. Ако всички им помагаме, ще направим живота им, който е много тежък, малко по-усмихнат“, каза Емил Павлов.

Оказаното съдействие е на фона на хаоса в държавата, който за ПСС и Българския червен кръст (БЧК ) се изразява в недофинансиране. Заради липсата на редовно правителство и дефицита в държавния бюджет почти 3 години ПСС функционира с много по-малко средства, а щатни служители работят с неиндексирани,  изключително ниски възнаграждения.

„Близо 3 години сме с едно и също субсидиране, като за ПСС за последните 2 години субсидията е намаляла средно с около 48 000 лева, а за БЧК – с 500 000 лева годишно. Така не можем да изпълняваме дейността, вменена на ПСС по закон. Не стигат парите за оборудване на хората с необходимите надеждни средства, специализирано оборудване, специфични съоръжения и т. н. Недостатъчни са и възнагражденията на щатните планински спасители, които в цяла България са 48. Няколко от тях получават близки до минималната работна заплата суми– малко над 900 лева. Заплащането е под всякаква критика. Някои от хората вече си мислят да напускат, за да отидат на места с по-адекватно заплащане. Погледнете билбордовете на сградите – навсякъде има обяви, че големи вериги магазини търсят служители. Стартовата заплата при тях е 1 600 лева. Как можем да сравним работата в хипермаркет с това, което върши един спасител в планината?! С ръководството на БЧК търсим съдействие от Министерството на здравеопазването. Непрекъснато пишем писма, но ефект няма. И днес имаме среща в Народното събрание, но не мисля, че това ще е фокусът“, коментира директорът на ПСС Емил Нешев.

Стана ясно, че в дупнишкия отряд на службата има само двама щатни служители, всички останали са доброволци.

Юлияна КОЛЧАКОВА