Monday, July 15, 2024
HomeРегионДупницаРестартиране на уникалния проект за античната крепост Кулата предлага съветникът Емил Гущеров

Рестартиране на уникалния проект за античната крепост Кулата предлага съветникът Емил Гущеров

Проектът го има – парите също! Дангов само трябва да кандидатства!, алармира председателят на ГЕРБ в ОбС -Дупница

Общинският съветник от ГЕРБ Емил Гущеров излезе с поредно конкретно предложение към кмета на Дупница Първан Дангов, касаещо възможностите за кандидатстване по проекти от

от инвестиционната програма на държавата за подпомагане на общините с пари от държавния бюджет.

Председателят на групата на ГЕРБ в местния парламент напомня на градоначалника, че прави предложенията в режим “да спасим каквото можем”, тай като община Дупница умишлено пропуска възможността за  спечелване на 30 милиона от проекти през тази година и общо 90 милиона през следващите три години от държавния бюджет.

Изтъквайки, че настоящата година е от изключителна важност за развитието на града и селата в общината, Гущеров обръща внимание на общинското ръководство към възможността за кандидатстване по вече готовия работен проект за изграждане на късно-античната крепост Кулата.

„Късноантичната и средновековна крепост е построена на естествено възвишение, на десния бряг на река Джерман, при най- голямата теснина известна като “Цифуньо”. Крепостният зид, граден от ломени камъни споен с бял хоросан и пояси от тухли, върви по ръба и огражда площ от 5-6 дка. Крепостта е била снабдена с 6-7 крепостни кули. П рез късната античност (IV-VIв.) е била изградена крепост с две кули и два входа, а стените ограждат площ от около 3,5 дка. Северозападно пред крепостната стена е разположен крепостен ров с внушителни размери от дълбочина 8 m и ширина над 12 m. Площта на укреплението е била много гъсто застроена и населена, като в днешно време по целия терен се наблюдават много фрагменти от битова и строителна керамика. Крепостта е изградена през периода V-VI век, след няколко века прекъсване, защитното съоръжение е позакърпено и просъществува като средновековна българска крепост на “Струмския път”. При нашествието на турците по тези земи крепостта е разрушена до основи. Сега там е, паметникът костница на загиналите за национално освобождение и обединение в периода 1912-1918 год. А под крепостта, в основата на хълма има открита и запечатана гробница, но това е друга тема.Толкова за крепостта засега”,  припомня историческите данни около късно-античната крепост Кулата Емил Гущеров.

Председателят на групата на ГЕРБ отбелязва, че проектът е дело на арх.Юри Фърков, който е създателят на известния Цари Мали град край Самоков и не е само идеен, а и работен.Той предвижда превръщането на мястото в археологически парк, който да съчетава двата паметника.

Идеята за изграждането му датира от кметския екип начело с инж.Атанас Янев и е на стойност около 6 млн.лева тогава. Закъснение от 15-ина минути при входирането му става причина да остане без финансиране.

Емил Гущеров напомня, че в първия мандат на кмета инж.Методи Чимев е направен опит за финансиране на готовия проект през т.нар. Норвежка програма. За съжаление приоритетите на програмата са други и дупнишкото предложение отпада.

През 2019 година проектът отново е рестартиран, като този път се върви в друга посока – да бъде превърнат в обект от местно в национално значение, като е формирана 14-членна междуведомствена комисия от Министерство на културата. Целта е осигуряване на държавно финансиране, тъй като сумата от 6,5 млн. лева не е по силите на местния бюджет за реализацията.

Проектът предвижда изграждане на двете кули, крепостните стени, амфитеатър, музейна част, екопътека, паркинг над тунела за посетителите, зелени площи и др. Всичко това би променило облика на града и възможността за привличане на сериозен поток от туристи.

Проектът трябва да бъде час по-скоро рестартиран и обновен към днешна дата, смята общинският съветник от ГЕРБ, като обръща внимание, че става въпрос единствено за количествено-стойностните сметки (КСС) , за което не е нужна външна експертиза.

Реализирането на подобна привлекателна туристическа атракция ще привлича хиляди туристи месечно и ще даде сериозен тласък на месния бизнес.

„Мисля, че тук няма какво да разяснявам. Отделно, приходи ще се инкасират и в бюджета на Община Дупница. Ще си позволя да дам за сравнение с броя посетители, които са отчетени официално за миналата година в Цари Мали град – 40 329 и с приход в хазната на Община Самоков в размер на 338 738 лева. Въобще не коментирам какво е отражението от толкова туристи за бизнеса в Белчин. Излишно е. А тук ще има отражение върху целия град”, отчита Емил Гущеров и напомня, че с внасянето на проекта от общинското ръководство може да спаси сумата от 30 милиона от държавния бюджет, които Дупница е на път да изгуби.

В заключение, председателят на групата на ГЕРБ Емил Гущеров се обръща към кмета Първан Дангов, напомняйки, че проектът е от времето на кмета Атанас Янев.

„Не е тайна едно изпуснато изречение, а именно: “Няма да позволя да излезе минералната вода в Бистрица и хората да говорят, че Чимев е причината”. Затова сега ще го кажа така: Проектът е от времето на Атанас Янев, не на Чимев! Така че, този комплекс отпада. Реализирайте го, а хората ще знаят, че този кметски екип е реализирал този стратегически проект.”, пише в обръщението си общинският съветник.

RELATED ARTICLES

4 COMMENTS

  1. С този кмет и този екип много проекти ще бъдат изпуснати.Празни приказки и кой колко му пречи на кмета,колкото искаш ,а за 7 месеца ,само една купена сцена и пребоядисана общината,без да пакостите .
    Другите общини кандидатстваха и спечелиха проекти за милиони ,а за Дупница нищо.За жалост така се очертава този кметски мандат.
    Щеше да регистрира общински волейболен клуб.Да ама не.

  2. И тази сцена не е купена от този кмет, а е по проект от предишния кмет и не струва пари на общината.

  3. Сицилия пазете палмите да не ви ги изреже Дърван, пазете се този пияндур да не прегази някой с колата!!!!

Comments are closed.

Most Popular