Снимка: БНТ
  • Малин Бистрин от Банско: Хотелиерите бяхме осакатени, искаме 9% ДДС безсрочно

  • Станислав Георгиев от Кюстендил: Мерките са половинчати и безсмислени, искаме финансова компенсация

Ресторантьори, хотелиери и собственици на фитнес зали от Югозапада се включиха в националния протест срещу ковид ограниченията, който се проведе в София. От бранша не са съгласни със затварянето на нощните клубове и дискотеки. Те възразяват още срещу ограниченото работно време на заведения и игрални зали между 7 и 23 часа. Протестиращите се събраха на площад „Народно събрание”, като бяха подкрепени и от други браншове. Множеството успя да затрудни и движението по булевард „Цар Освободител” в столицата.
Председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско Малин Бистрин говори пред „Вяра” малко след края на протеста.

Малин Бистрин

„Ние от Банско абсолютно подкрепяме всички професионални искания, свързани с нашата работа. Също така сме категорично против яхването на протеста от политически сили, какъвто опит беше направен. Имаше някои представители на партии, които бяха изгонени. От Банско бяхме многобройна група, която подкрепи колегите и бранша като цяло. Ние сме против необвързването на здравните мерки с икономическите. Ако има затваряне, трябва да има и помощ, а нямаме такава. Искаме въвеждането на 9% ДДС да остане като безсрочна мярка. В момента това е временна мярка до края на годината, но нас не ни устройва. А и не се знае какво ще се реши след Нова година. Служебният министър на туризма доц. Стела Балтова беше в Банско във вторник. Тя ни сподели, че прогнозите за туризма в Европа са, че се очаква чак през 2024 г. браншът да се възстанови до нивата от 2018 г. При нас дори това може да се случи още по-бавно. Именно затова смятаме, че мярката за ДДС-то трябва да бъде безсрочна. Чрез данъка „добавена стойност” биваме държани на каишка от управляващите”, коментира Малин Бистрин.
Той поясни и какви са другите искания на бранша.
„Отделно от това настояваме за въвеждането на принципа на светофарната уредба. Държим да знаем при какъв цвят на пандемията какви мерки ще се взимат. Например при жълт код действаме по един начин, при червен – по друг. А не да ни затварят от днес за утре. В момента мерките са половинчати и неясни. Ние, хотелиерите, не сме получили помощи, защото не сме били затваряни. Но бяхме осакатени. Защото когато не можеш да разчиташ на ресторанта, на лоби бара, на сауните и СПА процедури, хотелът ти се превръща в един луксозен хостел. Най-важната цел за нас е запазването на здравето на клиенти и персонал, но успоредно с това ние трябва да бъдем подпомогнати в запазването на работните места. Така ще можем да си връщаме парите в икономиката и нещата да се нормализират”, добави председателят на Съюза на туристическия бизнес в Банско.  Бистрин допълни, че ресторантьорите и хотелиерите от цялата страна няма да се откажат, докато не бъдат чути. От бранша планират нови протестни действия, ако не се стигне до удовлетворяване на исканията им.
Ресторантьорите от Кюстендил също подкрепиха протеста. Собственици на повече от 20 обекта в града заминаха за София. Част от заведенията в града не работиха, а други бяха отворени, но с намален персонал.

Станислав Георгиев

„Обединени сме и искаме да бъдем чути. Исканията ни са възможно най-нормалните. Искаме, като ни затварят, да има икономически мерки, които да ни помогнат да се справим с тежкото положение. Те трябва да са съпоставими с размера на загубите, които търпим. На четвъртия локдаун ние се връщаме година и половина назад, когато беше първият, защото положението е същото. Вече много добре се знае, че за този вирус има ваксини и почти навсякъде персоналът в заведенията е ваксиниран. Нас обаче за пореден път ни затварят. Здравното министерство казва, че са предвидени такива мерки и няма какво да се направи. В същото време виждате какви спорове се водят в парламента, отново свързани с добавки, пари и помощи. Социалният министър казва, че има мерки, които ще са до Нова година и после не се знае. Да, има 60/40, но тези 40 процента са на базата на 2019 г. Повечето от нас едвам достигнахме оборота, за да влезем в тази мярка. Нещата коренно се промениха и за нас това вече не е никаква мярка”, коментира пред „Вяра” Станислав Георгиев.
Той допълни, че с управляващите през миналата година са успели да договорят някакви помощи, но в новата политическа ситуация те са принудени да преговарят отново.
„Излиза, че пред всеки следващ управляващ ние трябва да се обясняваме какво се случва и защо и отново да питаме защо ще ни затварят. Не мога да повярвам, че отново сме жертва на четвъртия локдаун. Затварянето е напълно безсмислено, защото се разбра и се доказа, че ние не сме виновни. А те пак ни затварят. Ако някой се опита да обърне всичко това на политика, това вече ще бъде тотално изтъркано. Ние се вдигаме по градове, имаше по 5000 души на протестите в някои населени места. Това са нашите искания и трябва да съобразяват с нас”, каза още председателят на Сдружението по туризъм в Кюстендил.

Ето и какви са единните искания на туристически бранш:
1. При доказана необходимост от рестрикции и ограничаване на стопанската дейност с цел спиране на разпространението на заразата туристическият бизнес е на единно мнение, че както има светофарна уредба, индикираща ръста на заболеваемостта и съответно налагаща редица ограничения на туристическия бранш, е необходимо да се въведе и светофарна уредба за: икономическите мерки, които правителството предприема към фирмите, служителите и самонаетите лица; за компенсации с цел съхраняване на работните места, стопанските субекти и на туризма като структуроопределящ отрасъл в неговата цялост. Необходимо е да има пълна равнопоставеност на туристическия и другите бизнеси в страната, като се избегне възможността да бъдат налагани ограничителни мерки само върху фирмите в туризма: ТО, хотели, ресторанти, заведения за обществено хранене и развлечение и др.
2. При епидемиологична обстановка, която налага затваряне на бизнеси заради предвижданите мерки, да се затварят всички търговски обекти, свързани с голямо струпване на хора, с изключение на здравни заведения, аптеки и магазини за хранителни стоки. Ограничителните мерки трябва да водят до реален резултат, но туризмът не трябва да бъде жертван за сметка на други бизнеси, които също носят отговорност, тъй като дейността им е свързана с голямо струпване на хора.
3. При необходимост за налагане на регионални/местни локдауни от властите те да се приравнят с националните и държавата да дължи съответните обезщетения на местния бизнес. Всички размери и срокове по обезщетенията е задължително да бъдат съгласувани между Националния кризисен щаб за спасение на туризма в България и правителството преди каквото и да е налагане на мерки от властите.
4. Държавата да предвиди обезщетения и да наложи разумна регулация на рекордно скъпата цена на тока за бизнеса, породена от безхаберието при регулиране на пазара и спекулации, които правят българския туристически продукт, създаван от ТО, хотелиери, ресторантьори и др., неконкурентоспособен.
5. Предвид факта, че туристическият сектор е най-пострадалият сектор от здравната криза, в синхрон с европейските практики да се приемат необходимите стъпки към превръщането на размера на диференцираната ставка по ДДС за целия сектор „Туризъм” в размер 9% за неограничен период от време, тоест в безсрочна мярка.

Заповедта с новите ограничителни мерки няма да бъде променяна заради протестите в страната. Това обяви служебният министър на здравеопазването Стойчо Кацаров. Той подчерта, че мерките са приемани не по браншове, а на базата на риска от заразяване с вируса. „Ако сме стриктни и ги спазваме, това може да ни помогне в рамките на две или три седмици да видим резултат от прилагането на тези мерки и да ги отменим. Това е правилният подход“, каза министърът. „Ако тръгнем да воюваме едни с други, да се преследваме и да се наказваме, със сигурност няма да успеем, а цената ще я платят нашите родители, баби и дядовци, защото те умират. Въпреки че по-млади хора се заразяват при този вариант, смъртността отново е сред хората над 60-годишна възраст“, продължи Стойчо Кацаров.

Димитър ИКОНОМОВ