Реформаторите с убедителна победа на местните избори в Иран

Избиратели празнуват по улиците след вота в Иран

Реформаторите и умерените взеха властта в редица градове в Иран след убедителна победа на местните избори.

Коалицията на реформаторите и умерените в Иран спечели в редица градове на местните избори, организирани в петък заедно с президентските избори, спечелени от Хасан Рохани, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

В столицата Техеран те спечелиха всички 21 места в общинския съвет.

Иранската държавна телевизия съобщи, че Мохсен Хашеми Рафсанджани, синът на покойния президент и влиятелна фигура от средите на реформаторите Акбар Хашеми Рафсанджани, печели над 1,7 милиона гласа и така се нарежда на първо място сред кандидатите за общински съветници. В новия общински съвет ще има шест жени.

Резултатът означава, че реформаторите могат да заменят досегашния кмет на Техеран Багер Калибаф, който се беше кандидатирал на президентските избори, след което се оттегли, за да подкрепи твърдолинейния духовник Ебрахим Раиси.

В Иран общинските съвети избират кметовете и имат решаваща дума по въпросите за бюджетите и благоустройството.

Машхад и Есфахан, съответно вторият и третият по големина градове в страната, също както Шираз и Язд (в Южен Иран), Карадж (до Техеран) и Захедан (в Югоизточен Иран) вече са напълно или почти изцяло контролирани от общински съветници реформатори.

Досега трите най-големи града в Иран бяха под контрола на консерваторите. В Табриз (Северозападен Иран), Казвин (Северен Иран) и Бандар Абас реформаторите имат мнозинство.

В провинция Систан и Белуджистан 415 жени бяха избрани в общинските и селските съвети, а преди изборите броят им бе 185.