От полунощ влезе в сила изискването за притежаване на зелен сертификат. Документът ще служи като пропуск за различни дейности на закрито.

На този фон екипи на РЗИ и полицията тръгнаха на проверки в заведения. Новите мерки, обявени от здравните власти, предизвикаха сериозно недоволство и напрежение в тези сектори, които ще работят със сертификати както за посетителите, така и за служителите.

„Отдавна се готвим за този начин на работа, тъй като виждаме какво става в Европа и във водещите държави, от чийто опит се учим. Според мен обаче трябваше да има някакъв гратисен период. В тази ситуация верен ход няма. Трябва да се избере най-ефективния и този, който представлява по-малкото зло”, коментира по Нова ТВ Мартин Михайлов, който е управител на заведение.

Броени минути преди полунощ полицията тръгна по стъпките на сигнал за заведение, в което мерките срещу COVID-19 се нарушават системно. На помощ дойдоха и екипи на Столичната регионална здравна инспекция. На място обаче се оказа, че заведението не работи, а управителят го няма.

„В случая ние сме поканени от Пето районно за съдействие за конкретния обект. Има жалба и сигнал, но вече като не работи от тук насетне – не знам“, коментира инспектор на РЗИ.

Така проверката приключи за едва 5 минути – без резултат. /Нова ТВ