Рилчанки си спретнаха незабравими празници за 8 март

Даниел Първанов изненанада с ароматни свещи танцьорките от „Рилски ритми” и служителките в читалището. Учителки пенсионерки си разказваха спомени

Незабравими празници си спретнаха рилчанки по повод Международния ден на жената. Единият купон бе на самодейките от танцов състав „Рилски ритми” и служителките в местното читалище, а другият – на пенсионирани учителки, работили в училището в град Рила.

Празникът на читалищните дейци събра в заведение в м. Елешница 40 танцьорки и служителки. Красива изненада на дамите направи Даниел Първанов – техник по професия. Братът на библиотекарката Соня Първанова зарадва всички с ароматнати свещи във вид на френски макарони, които Даниел изработва от скоро в свободното си време. Момичетата от „Рилски ритми” пък впечатлиха с танцовите си умения DJ Ники, който създаде страхотно настроение в заведението.

„Соня Първанова също ни изненада приятно. Навръх 8 март тя ни поднесе поздрав, изписан с помощта на техниката оримото на стара книга. На празника съчетахме полезното с приятното – подредихме изложба с рисунките, които дамите направиха по време на мероприятието отпреди един месец  „Рисуване и вино”. Проведохме и репетициите и отново празнувахме”, коментира читалищният секретар Лили Ортакчийска. Домакините на ресторанта сем. Китеви бяха похвалени за топлото посрещане и вкусната вечеря.

Много веселие, настроение и танци имаше и на тържеството на пенсионираните учителки. В местно заведение се събраха 13 учителки, част от които повече от 10 години са в пенсия, но продължават да са заедно.

„Ние, учителите- пенсионери в Рила, бяхме едно семейство в училището, а към днешна дата продължаваме по същия начин. Това сме група хора, които преди време започнахме работа в училището почти едновременно – с по 3-4 години разлика, и впоследствие така се пенсионирахме. Бяхме и сме много задружни, уважаваме се, ходим заедно на театър, на екскурзии. Всеки понеделник се събираме в същото заведение на кафенце. Говорим си, обменяме си кулинарни рецепти, обсъждаме разни неща, като на учителски съвет сме, който обикновено води Дафина Гърчева. И на празника си разказвахме спомени, веселихме се. Благодарим на домакините Петър и Цветелина за прекрасната вечер”, каза Емилия Начева – бивша учителка по изобразително изкуство, а сега ръководител на вокалната група „Рилските звънчета”.

На празника на учителките бяха още биоложката Ирина Иванова, Надя Каралийска – учител по хмия и биология, която е най-младата сред пенсионираните си колеги, началните уителки Снежана Гърчева, Боряна Гергинова и Мария Потръчкова, математичките Стоименка Везирска и Гергана Кавлачка, химичката Николина Сотирова, Мариана Кралева, детските учителки Ели Маринова и Йорданка Манова. В групата е и учителката по физкултура Малинка Симеонова, която пропусна празника заради здравословен проблем, но иначе редовно присъства на сбирките на колежките си.