Днес Рим навършва 2775 години. Според легендата на Марк Теренций Варон съобразно астрологическите изчисления на астролога Луций Таруций, Ромул е основал Рим на 21-и април през 753-а година преди новата ера. За това, 21-и април се смята за рожденият ден на Вечния град.

Пръв започнал да го чества  император Клавдий, 800 години след тази предполагаемата дата. В периода 1923 -а и 1945-а година по времето на Мусолини  тържества не се провеждат, но след това се възобновяват и даряват отново веселие, култура и познания.

„Силата на Рим“ по едноименния документален филм излязъл по екраните за настоящият му рожден ден,  ще може да се усети отново  присъствено  чрез многобройни и разнообразни инициативи. Като се почне от Circo Massimo -най-голямата римска арена с представяне на ценностни ритуали от римската култура и шествия из историческия център.

Посещенията в музеите са безплатни, организирани са редица театрални спектакли, забавни игри за всички възрасти до неделя включително.

„Фестивалът на пържената храна във фунийка“ , ще е под знака за пестене на енергия, без употреба на пластмасови изделия, а само от хартия и стъкло. Ще предлага само римски специалитети. Турист неопитал кифличките Маритоци, все едно е пропуснал да се полюбува на фонтана Треви или на Колизеума, казва една римска поговорка.