Бившият министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отказа да бъде прекратено по давност делото срещу него за безстопанственост заради отдаването под наем на “Мини Бобов дол”.
Процесът се озова в Софийския апелативен съд (САС) след закриването на специализираното правосъдие. За последните 4 г. спецсъдилищата постановиха две условни присъди за Овчаров, които наскоро бяха отменени от Върховния касационен съд, съобщи “Лекс”.

Бившият министър е подсъдим и признат за виновен на две инстанции за умишлена безстопанственост, от която са настъпили щети за над 2,6 млн. лв. за мините. Според спецсъдиите, като принципал на “Мини Бобов дол” Овчаров не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор Пламен Евтимов. И с договор за наем са били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма “Ораново”. Първата инстанция дори бе осъдила ексминистъра от тройната коалиция да плати на държавата 16,5 млн. лв. – на колкото оцени щетите от престъплението. След това обаче апелативният спецсъд определи щетите на 2,6 млн. лв., но отхвърли всички граждански искове. Овчаров получи и 2 г. условна присъда. Оправдана от всички инстанции беше само Анна Янева.

Според обвинението безстопанствеността е осъществена в периода 2006-2008 г. Прокуратурата твърди, че със сключения договор за наем на “Ораново” са прехвърлени изключителните права за добив, транспортиране и продажба на въглища от участък “Бабино” и участък “Бобов дол” от находище “Бобовдолски въглищен басейн”, без да е проведена открита процедура и без да е установено притежава ли “Ораново” необходимите възможности за добив на въглища.

ВКС отмени решението с мотива, че са допуснати груби нарушения, с които са ограничени правата на подсъдимите. А АСНС се е произнесъл извън рамките, поставени в обвинителния акт. Давността за преследване по това дело изтече още през лятото и след като то бе прехвърлено на САС, се очакваше съдът да го прекрати. По искане на подсъдимите обаче процесът ще продължи, като те настояват да бъдат оправдани.