Румъния няма да внася украинско зърно още 30 дни

Румънският министър на земеделието Флорин Барбу увери румънските земеделци, че в следващите 30 дни няма да има внос на украинско зърно в страната и единствените, които ще се възползват от лицензирането в областта на зърнените култури, ще бъдат румънските фермери и преработватели, предаде Аджерпрес.

Министърът подчерта, че в рамките на 30 дни тези лицензи трябва да бъдат получени както на територията на Украйна, така и на територията на Румъния, и в случай че “се опитат да внесат дори 1 кг пшеница или царевица в Румъния”, заповедта за забрана е подготвена и ще бъде издадена и публикувана в Държавен вестник.

Барбу допълни, че всяко правителствено решение, с което ще се приложи това лицензиране, ще се приема и ще се обсъжда съвместно със земеделските асоциации.

Според агенция Укринформ, Флорин Барбу и неговият украинския колега Микола Солски са обсъдили в онлайн разговор условията и механизмите за износ на украински земеделски продукти в Румъния. Двамата са се съгласили да работят върху съвместен план за по-нататъшно сътрудничество в следващите 30 дни.

Барбу е посочил, че Румъния ще продължи да подкрепя Украйна при износа и транзита на земеделски продукти. Той е приветствал украинския план за износ на зърно. Солски е благодарил за подкрепата и е отбелязал, че предложенията на Румъния за износ на зърно са приемливи и Украйна е готова да ги обмисли.

Президентът на румънската национална федерация ПРО АГРО (PRO AGRO) Йонел Арион заяви, че фермерите са склонни да изчакат 30 дни за прилагането на този механизъм и ако тези решения не бъдат спазени, те ще реагират по съответния начин.

Румънските фермери обявиха, че са решили за момента да се откажат от протестите, след като са получили уверения от министъра, че за период от 30 дни ще бъде позволено само транзитно преминаване на зърнени продукти от Украйна през Румъния, съобщи днес румънското национално радио.

Представителите на фермерските организации добавиха, че през целия 30-дневен период те ще наблюдават митниците./БНР