Monday, July 15, 2024
HomeНовиниСвятРусия и Виетнам засилват връзките си

Русия и Виетнам засилват връзките си

Лам и Путин подписаха споразумения за сътрудничество в сфери като образование, правосъдие, ядрена енергия

Русия и Виетнам си обещаха днес засилване на връзките в рамките на държавна визита на президента Владимир Путин, имаща за цел да затвърди алиансите му и да се противопостави на нарастващата изолация заради войната в Украйна, предаде АФП.

Путин пристигна във Виетнам, близък съюзник на Москва от дните на Студената война, след посещение в Северна Корея, където лидерът Ким Чен-ун му обеща “пълна подкрепа” за войната в Украйна, а двамата подписаха отбранителен пакт.

Руският лидер не получи толкова ясна публична декларация за подкрепа в Ханой, но виетнамският президент То Лам посочи към желание за засилване на сътрудничеството в отбраната.

“Двете страни иска да засилят сътрудничеството в отбраната и сигурността, в справянето с нетрадиционни предизвикателства в сигурността на базата на международното право с цел осигуряване на мир и сигурност в региона и света”, заяви То Лам пред репортери след разговори с Путин.

Москва е основен доставчик на оръжие за Виетнам от десетилетия, осигурявайки 80% от вноса между 1995 и 2023 г., но поръчките намаляха с увеличаването на международните санкции над Русия заради войната в Украйна.

Лам и Путин подписаха десетина споразумения за сътрудничество в сфери като образование, правосъдие, ядрена енергия.

Путин каза пред репортерите, че преговорите са били конструктивни и че двете страни имат “идентични или много близки” позиции по ключови международни въпроси.

Азиатската обиколка на Путин идва на фона на нови западни санкции, целящи да възпрепятстват войната на Русия в Украйна, отбелязва АФП./БНР

 

RELATED ARTICLES

Most Popular