Русия обезпокоена – Украйна може да разпали конфликта

Руският президент Владимир Путин е изразил “сериозно безпокойство”относно решението на Украйна да въведе военно положение, обяви Кремъл, цитиран от “Гардиън”


Британското издание отбелязва, че конфронтацията между Москва и Киев в Азовско море предизвика нова световна криза. По време на телефонен разговор с германския канцлер Ангела Меркел Путин също заяви, че се надява германският лидер да се намеси и да обуздае Киев. Путин “изрази сериозно безпокойство във връзка с решението на Киев да приведе въоръжените си сили в бойна готовност и да въведе военно положение”, се казва в съобщението на Кремъл след телефонния разговор.

Руският лидер също изрази надежда, че “Берлин може да окаже влияние върху украинските власти, за да ги разубеди да не предприемат нови безразсъдни действия”.

Русия стреля и иззе три украински кораба в Керченския проток, който разделя Крим от руската континентална територия. Украйна отговори с въвеждане на военно положение. Шестима украинци са ранени, един е в критично състояние. Според Москва трима украинци са ранени.

Инцидентът доведе до извънредно заседание на Съвета за сигурност на ООН, където посланиците на Русия и Украйна си отправиха взаимни обвинения, че се опитват да предизвикат конфликт заради нисък рейтинг на одобрение на лидерите на двете държави.

Междувременно Кремъл предупреди, че военното положение може да поднови конфликта в Източна Украйна.

Вчера украинският парламент прие предложение на президента за въвеждане на военно положение за 30 дни.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков предупреди, че военното положение в 10 украински региона “има потенциал” да разпали конфликта в източната част на страната.

Германският външен министър Хайко Маас заяви, че Берлин призовава Русия и Украйна да покажат “възможно най-голяма сдържаност” и поясни, че Германия, Франция, Русия и Украйна могат да работят заедно за разрешаване на напрежението.

Запитан дали е имало други предложения за посредничество, Песков отговори, че Русия не се нуждае, защото разглежда казуса в Черно море като обикновен случай на нарушение на границите на руската държава. “Налагането на военно положение в различни региони потенциално може да доведе до заплаха от ескалация на напрежението в региона на конфликт, Югоизточна Украйна”, предупреди Песков. По думите му няма планове за директни разговори между Путин и украинския лидер Петро Порошенко, тъй като в момента ситуацията не го изисква.

Песков отбеляза, че Путин най-вероятно ще разкрие позицията си за инцидента през следващите дни, вероятно на срещата на Г-20 в Аржентина по-късно тази седмица.