Руските сили са установили пълен контрол върху украинския град Северодонецк, съобщи днес руската агенция Интерфакс като цитира министерството на отбраната в Москва, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Украински високопоставени служители по-рано казаха, че украинските войски са се изтеглили от града след продължителни сражения.

Източноукраинският град Северодонецк от седмици беше обсаден от руски войски в опит на Москва да го овладее. Окупаторите са започнали да налагат руско управление и са назначили командващ, съобщи кметът на глада Олександър Стрюк, цитиран от базираната в Киев агенция УНИАН.

Според Стрюк, украинските войски вече са се изтеглили от Северодонецк и са заели други позиции, но не уточни какви.

Кметът каза, че все още има цивилни, които се укриват в химическия комбинат „Азот“, който беше последната крепост на украинската съпротива в Северодонецк.

Руската агенция РИА Новости предаде, че „Азот“ вече е под контрола на руските войски и проруските сепаратистки бойци.

Преди войната населението на Северодонецк беше около 100 000 души. Кметът каза, че няколко хиляди местни хора са останали в града.

ТАСС предаде, че подразделения на самообявилата се т.нар. Луганска народна република с подкрепата на руски сили под командването на генерал Сергей Суровикин напълно са освободили Северодонецк и селището Боровское.

Проруските сепаратисти съобщиха, че сега силите на Москва атакуват Лисичанск, последния голям град, държан от украинците в Луганска област и град близнак на Северодонецк. Той е на другия бряг на река Северски Донец.

Падането на Северодонецк, който сега е опустошен, е най-голямата победа на Русия откакто завладя Мариупол миналия месец, посочва Ройтерс. Това променя театъра на бойните действия в Източна Украйна, след седмици, в които голямото предимство на Москва в огнева сила ѝ донесе бавен напредък.

Снимка – Ройтерс