Руското външно: България може да се включи в енергийните ни проекти

В обаче Москва ще изчакат изборите и съставянето на ново правителство преди да си правят изводи

uj-potok

Пореден сигнал към София изпратиха от Москва във връзка с евентуални съвместни проекти в сферата на енергетиката. След като през миналия месец руски експерт обяви, че България би могла да се включи в проекта “Турски поток” и една от тръбите на газопровода да достигне наша територия, а преди дни Владимир Путин заяви, че София би могла да започне преговори с Москва с участието на Брюксел, сега и от руското външно министерство намекват за евентуална съвместна работа.

Александър Боцан-Харченко от департамента по европейски въпроси на МВнР в Москва заяви, че България би могла да се включи в новите руски енергийни проекти. “Засега е трудно да говорим за рестарт на “Южен поток” или за създаването на нещо ново на базата на предишни разработки и идеи. Но можем да кажем, че от в София се наблюдава определена промяна в отношенията към Москва в позитивна посока. И рано или късно това може да доведе до включването на България в енергийни проекти, в които участва Русия”, казва той в интервю за “Интерфакс”.

Дипломатът отбелязва също, че не прави изводите си само на базата на резултатите от президентските избори у нас. “По-скоро това е процес, който започна преди време, тъй като и в София започнаха да усеща както щетите от санкциите, така и щетите от занемареното сътрудничество с Русия. За това способства и натискът, който упражниха българските предприемачи”, казва Боцан-Харченко. Той допълва обаче, че това не е характерно само за България, а за Европа като цяло.

Руският дипломат подчертава също, че в Москва гледат на резултатите от президентските избори у нас обективно. И по-скоро не разчитат на тезите, че Румен Радев ще подобри отношенията между двете държави, а ще си правят изводите от това, което ще прави. “Както се казва, трябва да съдим по делата. Но за това още е рано. Трябва да изчакаме и резултатите от предсрочните парламентарни избори, които ще се проведат на 26 март и съставянето на ново правителство според тях”, казва още Боцан-Харченко. Според думите му след това от Москва ще погледнат ситуацията у нас като цяло, на всички власти и на техните намерения по отношение на сътрудничеството с Русия. Той все пак подчертава, че в Румен Радев руснаците виждат доста рационален, здрав и конструктивен подход към развитие на руско-българските отношения.