Руско-турските отношения са напълно възстановени, обяви Путин до Ердоган

Президентът на Русия Владимир Путин обяви, че отношенията на Москва с Анкара са напълно възстановени след причинената от Турция криза със сваления руски боен самолет до сирийската граница през 2015 г., съобщават Ройтерс и руски медии.

След разговори с турския лидер Реджеп Ердоган в черноморския курорт Сочи Путин подчерта, че най-накрая отношенията се върнаха към нормалното си ниво и търговският обмен престана да спада.

Преди известен период нашите двустранни отношения, както добре знаете, бяха тествани. Сега можем да кажем със сигурност, че процесът по възстановяване на руско-турските отношения е завършен, изтъкна Путин на пресконференция.

“Връщаме се към нормалното партньорство”, добави той.

Руският лидер каза още, че Москва ще открие съвместен фонд за инвестиции с Турция, в който ще бъдат налети до 1 милиард долара. По думите му Москва е готова да помогне на Анкара да подобри мерките за сигурност на туристическите курорти.

Владимир Путин каза още, че двамата лидери са обсъдили ограниченията и препятствията в търговията и инвестициите.

Стана ясно още от думите на руския лидер, че Русия ще инвестира 22 милиарда долара в строителството на АЕЦ “Аккую” в Турция.

По отношение на темата за сирийската криза Путин отбеляза, че двете страни ще продължат консултациите за приемане на мерки в борбата срещу тероризма.

От своя страна Ердоган обеща резултатите от разговорите с руския си колега да бъдат отчетени през следващите дни.

“Без съмнение ние ще разговаряме за Сирия, ще провеждаме срещи относно разрешаването на този проблем, ние ще работим с цел да разрешим този казус. Путин също изрази искрено желание за прекратяване на тази драма. Той лично полага много усилия и аз вярвам, че вложи още с цел прекратяване на боевете”, изложи турският лидер.

Турският държавен глава категорично заяви, че Анкара няма да позволи формиране на звена, които заплашват националната сигурност по границата със Сирия.

Според него сирийските разговори в Астана трябва да затвърдят режима на тишина, но някои участници саботират процеса. Той също подчерта, че с Путин са съгласни, че виновните за химическата атака в Хан Шейхун трябва да бъдат наказани. По думите му Русия прави всичко възможно за прекратяване на страданието в Сирия.

Турция стои до руските си приятели в борбата срещу тероризма, заключи той.