Параклисът „Св. Петка” приюти младоженците и гостите за венчавката

Самодейци пресъздадоха стара българска сватба в Сапарева баня. Ритуалите се проведоха в красивия параклис „Света Петка” в подножието на планината, за който засега няма информация кога е построен, но са запазени данни, че е осветен в далечната 1939 година. Главните действащи лица в „сватбата” са ученичката Стела Пискулийска, изпълняваща ролята на булката, музикантът Лазар Метаниев, който в случая е младоженец, Ради Гювийски, играещ ролята на свещеник, Елена и Иван Боровинови, чиито роли са на свекър и свекърва. Участници са Фолклорната група „Германея” към НЧ „Просветен лъч-1905” – Сапарева баня, с ръководител Стойка Костова, местни музиканти с ръководител Лазар Метаниев, самодейци от Самораново и Червен брег.

Поводът за пресъздаването на сватбарските обичаи е 10- годишнината от създаването на група „Германея”. „Сватбата” е заснета „Еврофолк ТВ” и ще бъде излъчена от медията. Организаторите планират и представяне на проекта с мултимедия в една от залите на читалище „Просветен лъч-1905”. Сценарият е на библиотекарката към читалището Йорданка Нешова. Тя е ползвала информация от труда на краеведа Васил Кръпчански „Принос към историята на гр. Сапарева баня”, съхраняван в читалищната библиотека, на която са дарени материалите. Ползвани са и книги на етнографска тематика. Показани са всички ритуали – бриченето на младоженеца, обличането на булката в празничната премяна, откупуването й, раздялата й с близките – баща и майка, братя и сестри, от които тя иска прошка, а след това ги дарува, вземането на булката, венчавката, посрещането й в дома на младоженеца от свекъра и свекървата. Сцените са съпроводени с изпълнения на обредни песни и ритуали и завършват с хоро.

„Българската сватба е едно от най-богатите на традиции и символика тържества, което носи в себе си многовековната история на българската душевност и бит. По – голяма част от обредната дейност при провеждането на този ритуал се е запазила и до днес. За да съхраним този необикновен празник, Фолклорната група „Германея” към НЧ „Просветен лъч-1905” гр. Сапарева баня и служителите организирахме заснемането на „Стара българска сватба в Сапарева баня”, като пресъздадохме всички ритуали.  За да осъществим този наш проект, ни помогнаха финансово от община Сапарева баня, за което им благодарим.  Благодарим и за посрещането от Зоя и Иван Рибарски, които поддържат параклиса „Света Петка” и са го превърнали в едно много красиво място. Благодарим и  на екипа на „Еврофолк ТВ” от Велико Търново за професионализма, с който заснеха обичая. Благодарим и на всички участници в празника, любители на българския фолклор”, каза Йорданка Нешова.