Самоков се сбогува с големия невролог д-р Иван Рангелов

Самоков скърби за д-р Иван Рангелов. Съобщението за неговата кончина натъжи жителите на планинския град.

Преди повече от 60 години д-р Рангелов идва в Самоков като лекар невролог. Той има определящ принос в работата на неврологичното отделение в самоковската болница като дългогодишен негов ръководител. „Отделението има над 50-годишна история, като при откриването си разполага само с 15 болнични легла, а през годините броят им варира между 30 и 55. Секторът и до днес работи по високите критерии, въведени от д-р Иван Рангелов. Може да се каже, че целият лекарски екип са негови възпитаници и последователи. Едни от най-тежките случаи в неврологично отделение са пациентите с инсулт. С точната диагноза, с правилното лечение и последваща грижа за рехабилитация и възстановяване д-р Рангелов не само спаси, а и върна към пълноценен живот хиляди самоковци“, разказват негови колеги.

Д-р Рангелов отдава себе си изцяло на грижата за човешкото здраве и след като преминава на индивидуална практика за специализирана медицинска помощ по неврология.

Опелото ще се състои в сряда (31 май) от 11 часа в храм „Свети Никола“ – Самоков.

Оперната певица Росица Тренкова изказа съболезнования за голямата загуба. „Точно на рождения си ден на 92 години си отиде нашият д-р Рангелов. Казвам нашият, защото той повече от 60 години остана в Самоков. Д-р Рангелов дойде в нашия град много добре подготвен и зареден със сериозното намерение да бъде един добър лекар. И успя да създаде едно образцово нервно отделение и да лекува без отказ всеки нуждаещ се самоковец. Налагало се е да го търсим и нощем. Понякога за мен, но най-вече за дъщеря ми с нейната дълга и тежка болест. Той винаги се отзоваваше като истински лекар на поста си. Налагало се е в някои случаи да се бори цяла нощ, за да я спаси. А когато съпругът ми беше настанен в Железничарската болница в София, аз като видях отчайващите условия там побързах да го преместя в болницата в Самоков. Той се почувства прероден в стая с две легла с изглед към Рила, заобиколен от грижа и внимание. Д-р Рангелов не само държеше на условията в отделението, а и самият той – винаги в бяла престилка, като току що изпрана и колосана. И разбира се елегантен с риза и вратовръзка в тон. Когато се е налагало, при по-сериозни случаи, лично ме е водил при най-големите специалисти в София. Често сме го заварвали да чете информация за най-съвременните лекарства. Той беше ценен подарък за града ни. Нека му отдадем почит и да го помним като истински призван лекар“, сподели покрусената от скръб Росица Тренкова.

Стотици самоковци изказаха съболезнования към близките и приятелите на покойния лекар.