Сандански се гордее! Нов национален рекорд постави плувецът Петър Мицин

Нов национален рекорд за мъже на 400 метра свободен стил постави плувецът от Сандански Петър Мицин.  Рекордното време от 3.49.72 е постигнато на международния турнир в гр. Одрин. Добрата новина съобщиха от Спортното училище в Сандански, чийто възпитаник е Мицин. Любопитно е, че досегашният рекорд също бе дело на бивш ученик на Спортното – Йордан Янчев.

Петър Мицин е новата надежда в плуването. В края на 2022 г. той взе участие на световното първенство в малък басейн в Мелбърн, Австралия, където направи фурор. Едва на 17 години, състезателят завърши 14-ти в света на 200 метра свободен стил с нов национален рекорд за мъже. Записа финал с щафетата 4х200 свободен стил, както и девето място на 4х50 м отново с щафетата.

Целта за 2023 г. е медал от Европейското първенство, сподели наскоро в интервю за Фокус младият плувец. „Дисциплините, на които ще наблегнем с моя личен треньор Николай Вакареев, ще са 200 метра свободен стил, 200 метра делфин. Скоро започнах да плувам 200 метра бътерфлай, там също се чувствам много добре. Целта ми за тази година е да покрия норматив и за двете дисциплини, както за Европейско, така и за Олимпиада. Най-важното, което е – трябва да бъдем живи и здрави, другото е ясно“, посочи той.

Роден във Велинград (на 19 август 2005), но трениращ в Сандански, той има щастието да притежава закваската на две големи плувни школи и наставничеството на водещи и всеотдайни треньорски фигури – вече покойната Йорданка Пенина и сегашният му наставник Николай Вакареев.

Висок 183 см, изключително гъвкав и добре сложен за плувния спорт, той притежава атлетичност и качества, унаследени от кръстоската между биатлона, трениран от баща му Петър Мицин-старши, и леката атлетика, на която се е посветила майка му Таня.