Санданчани: Отлетя ли към Хелзинки скандалният съдия от Сандански Илия Янев, обвинен в източване на над 600 бона ДДС

Илия Янев

 

Обвиненият като лидер на престъпна група бивш съдия Илия Янев от Сандански е купил билет за полет до Хелзинки през Истанбул за 31 март. Покупката е станала чрез фирма, която държи офис под наем в помещение, собственост на брата на любимата му Юлияна Янева – Георги Янев.

Аспарух Костадинов

„Знаем само това, което ви казваме. Направил си е труда да купи билет така, че да не му се хванат следите и да изчезне като прословутите Братя Галеви”, пишат читатели, които помолиха да не съобщаваме имената им. Наш екип беше в Сандански и установи, че въпросният офис, който се намира на гърба на бившето кино, е заключен и в него няма никого. Потърсихме го и на любимото му за отдих място според местните – хотел „Панорама”. Работници около басейна съобщиха, че в неделя, 29 април, Янев е бил в ресторанта на хотела.

Юлияна Янева

Читателите помолиха административния ръководител на Окръжна прокуратура-Благоевград Христо Георгиев да отговори дали Янев и хората му са напуснали България. И дали е истина, че преди 2 месеца Илия Янев заедно с Юлияна Янева са свалени от самолет на летище София на път за Виена?

Както е известно, специализираната прокуратура повдигна обвинение на трима души за участие в престъпна група за данъчни престъпления. Като ръководител на групата се сочи бившият председател на Районния съд в Сандански Илия Янев. Другите обвинени са секретарката му Василка Лалева и Юлияна Янева.

Според обвинението 636 267,19  лв. е щетата, нанесена от групата на държавния бюджет чрез избягване на плащане на ДДС от началото на 2010 г. до юли 2016 г.

„Няма да се откажа от делото, което заведох чрез прокуратурата, срещу бившия съдия Янев”, каза за вестник „Вяра” съветникът от Сандански Аспарух Костадинов и добави: „Хората ме спират и ме питат „акцията на жандармеристите в дома ми и в дома на баща ми от Янев ли е поръчана?” „ще свидетелстваш ли по делото за източване на ДДС?” „Страхуваш ли се за живота си?”

Припомняме, че жандармеристи атакуваха дома на лидера на ДПС Аспарух Костадинов, търсиха списъци на лица, които са получили пари в изборната кампания, за да гласуват за ДПС.

„Разбира се, че се страхувам за живота си и за този на семейството ми, още повече че брат ми беше застрелян, докато върви рамо до рамо до Янев. Но няма да се откажа да свидетелствам за грандиозните афери, затова призовавам съда по-скоро да насрочи делото, защото срещу нас, свидетелите по мегапроцеса срещу Янев, се упражнява натиск. Всеки ден чувам правителството да заявява, че няма пари за по-високи пенсии, за инвалидите и крайно нуждаещите. Аз казвам: има пари, те са в такива хора като Янев. Знаете ли какво ще се случи? Ще насрочат делото, не се знае кога. Той ще сключи споразумение с прокуратурата, ще се признае за виновен, защото доказателствената тежест е огромна. И какво от това, ще получи някаква условна присъда, но по-важното е той да върне парите на държавата – 2 млн. лв., за да я има тази държава за хората, които се нуждаят. Тези средства са на тях”, това заяви лидерът на ДПС в южния град Аспарух Костадинов.