Жилищните сгради, които кандидатстват, ще бъдат категоризирани на малки и големи

Големите и малки жилищни сгради да имат равен достъп до финансиране за саниране се предвижда в Плана за възстановяване и устойчивост. Това обясни в Стара Загора заместник-министърът на регионалното развитие и благоустройството Деляна Иванова по време на среща за обсъждане на инструменти за подкрепа през програмния период 2021-2027 г. под надслов “Новият подход в регионалното и трансграничното развитие”.
Тя уточни, че за да има равнопоставеност, жилищните сгради, които кандидатстват, ще бъдат категоризирани на малки и големи. И за двете групи ще бъде разпределен отделен бюджет от общо 1,4 млрд. лв. В категорията “малки жилищни кооперации” ще са тези с между 3 и 36 апартамента, а големи – с над 36 жилища.

Ще бъде резервиран ресурс от 30 на сто за по-малките сгради, това са тези с 3 до 36 апартамента, а останалите 70 процента ще бъдат разпределени за по-големите жилищни сгради. Освен това решение за участие в програмата ще се взима с 50 процента съгласие на собствениците.
Това ще бъде възможно след одобрение на промени в закона за етажната собственост, които да намалят общия брой гласове на собственици, нужен за кандидатстване. Ще се позволи и сдруженията да могат да разкриват банкови сметки. Промените трябва да бъдат приети от Народно събрание до октомври – ноември, за да стартира програмата. Въвеждаме и обслужване на едно гише, което ще улесни гражданите”, обясни заместник регионалният министър. От думите ѝ стана ясно, че няма да се следва принципът “първи подал, първи класиран”, а ще бъде извършван конкурентен подбор. “Отново от сдруженията на собствениците ще се изисква да имат технически паспорт, както и да са направени техническо и енергийно обследване, което те ще трябва да платят”, обясни Иванова.
Всички сдружения на собствениците, които подадат документи за саниране до края на март 2023 г., ще имат възможността да ползват 100 процента грант за изпълнение на мерките за енергийна ефективност. За сдруженията, които се включат между март и декември 2023 г., безвъзмездната помощ ще е 80 на сто, като останалият ресурс от 20 на сто трябва да се осигури от собствениците./ pariteni.bg

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Please enter your comment!
Please enter your name here