Санират три многофамилни жилищни сгради в Разлог

Зам.-кметът Иван Гюров подписа договор за безвъзмездно финансиране

Зам.-кметът Иван Гюров подписа договор за безвъзмездно финансиране за повишаване енергийната ефективност на три многофамилни жилищни сгради в град Разлог. Община Разлог представи плана за строително монтажните работи, насочени към обновяване блоковете на ул. „Стефан Стамболов“ №5, ул. „Стефан Стамболов“ №13 и ул. „Екзарх Йосиф“ №58, пред домоуправителите и жителите на трите сгради.
Монтажните дейности предвиждат полагане на армирана циментова замазка, подмяна на прозорци и врати, монтаж на хидро и топлоизолация, нови обшивки по бордове по периферията на сградата, водосточни тръби, термопанели, полагане на мазилка и др.

За всички многофамилни жилищни сгради са заложени и мерки свързана с осигуряване на достъпна архитектурна среда за хора с увреждания. Част от очакваните резултати включват по-високо ниво на енергийната ефективност, което пряко да допринесе за намаляване на крайното енергийно потребление и косвено – за намаляване на емисиите на парникови газове в малките градове, подобряване на експлоатационните характеристики за удължаване на жизнения цикъл на сградите, както и повишаване комфорта на живеещите в тях.

Разписаният документ от страна на Община Разлог предстои да бъде подписан и от Управляващия орган на Оперативна програма “Регионално развитие”, с което се очаква да стартират и дейностите през месец март 2023 година.
Предвид забавянето в одобрението от Управляващия орган и съкращаване срока за изпълнение от 30 на 17 месеца, Община Разлог започва подготовка за обявяване на обществена поръчка по реда на Закона за обществените поръчки. Планът за външно възлагане на фирма изпълнител включва извършване на СМР, строителен надзор, осигуряване на мерки за информация и комуникация по проекта.