В района на взрива в местността “Чобанов дере” край Карнобат влязоха специалисти от ДОТИ, пожарникари и разследващи, които трябва да установят причините за тежкия инцидент. В сряда изтекоха 72 часа от последната експлозия. Кадрите с дрон са показали, че вече няма огнища на пожари и може да започне разследването.
“Складовете в бившите военни поделения са общо 4. Взрив е установен само в един от тях. Боеприпасите, които се съхраняват нямат такава разрушителна сила и ударната вълна се е разпространила едва на 300- 350 метра”, коментира пред БГНЕС Константин Скелин, ръководител логистика в компанията.
От “ЕМКО” продължават да твърдят, че става дума за външна намеса и няма как боеприпасите да се самозапалят.

Преди два дни бизнесменът Eмилиян Гебрев обяви пред БНР, че “има аргументирани предположения за умисъл, но те могат да станат реалност единствено и само след като влязат разследващите екипи, проверят както трябва, ако го проверят както трябва, и имат доблестта да излязат с реалната информация”.
По думите му самият факт, че е бил нарушен периметърът на базата, “говори за такова нещо”.

Според Гебрев няма как теоретически и практически природно явление да е причинило взривовете. Той допълни, че боеприпасите са в техническо състояние, което също не предполага това.
Припомняме ви, че складът за боеприпаси край град Карнобат бе разтърсен от експлозия в ранните часове на неделя.

Това е петият път през последните години, в който има взривове на обекти на “ЕМКО”, оръжейната компания на Гебрев.
Българската прокуратура свързва предишните нападения с руски агенти, след като Гебрев изпадна в кома през 2015 г. и представители на западни правителства и разузнавателни служби смятат, че е бил отровен с “Новичок” от офицери от ГРУ.