Съединените щати и Европейският съюз се договориха за обща цел да се намалят емисиите на парниковия газ метан с около 1/3 до края на това десетилетие и ще се опитат да присъединят други големи икономики към тях според документи, с които разполага „Ройтерс”.
Споразумението идва в момент, когато Вашингтон и Брюксел се стремят да обединят други големи икономики преди световната среща на върха за справяне с изменението на климата в Глазгоу, Шотландия, през ноември и би могло да окаже значително влияние върху енергийната, селскостопанската и отпадъчната промишленост, отговорни за по-голямата част от емисиите на метан. То ще представлява първият глобален политически ангажимент за намаляване на емисиите на газа, на фона на все по-сериозните предупреждения, че намаляването на парниковите газове е от съществено значение за ограничаване на затоплянето и избягването на неконтролируем парников ефект.
Метанът е най-голямата причина за изменението на климата след въглеродния диоксид (CO2) и в момента се дискутират начини за по-голям контрол върху емисиите му, като правителствата търсят решения за ограничаване на глобалното затопляне до 1,5 градуса, цел на Парижкото споразумение за климата. Метанът е 84 пъти по-мощен парников газ от въглеродния диоксид през двете десетилетия след първичното му освобождаване и се смята, че е отговорен за поне една четвърт от текущото затопляне.
В опит да ускорят климатичните действия, САЩ и ЕС по-късно тази седмица ще поемат съвместно обещание за намаляване на емисиите на метан, причинени от човека, с най-малко 30% до 2030 г. в сравнение с нивата през 2020 г., според проекта “Глобално обещание за метана”, достигнал до „Ройтерс”.
В отделен документ са изброени държави, които САЩ и ЕС ще опитат да присъединят към обещанието. Те включват големи замърсители като Китай, Русия, Индия, Бразилия и Саудитска Арабия, както и други като Норвегия, Катар, Великобритания, Нова Зеландия и Южна Африка. Съединените щати и ЕС трябва да предложат закони тази година за ограничаване на емисиите на метан. Обещанието на САЩ и ЕС ще обхване ключови източници на емисии на метан, включително нефтената и газова инфраструктура, стари въглищни мини, селско стопанство и отпадъчни депа, се казва в проекта. Държавите, които се присъединяват към обещанието, ще се ангажират да предприемат вътрешни действия за колективно постигане на целевото намаляване на метана, „съсредоточавайки се върху стандартите за постигане на всички възможни намаления в енергийния и отпадъчния сектор“ и намаляване на емисиите от селското стопанство чрез „технологични иновации, както и стимули и партньорства със земеделски производители“. /БГНЕС