Съединените щати ще бъдат домакини на 76-ото Общо събрание на ООН, като важната цел на събитието е да не предизвика масово огнище на коронавирус. Събитието ще продължи до 30 септември.

Основният дневен ред на годишното събитие на ООН ще бъде пандемията от Covid-19, както и борбата срещу изменението на климата.

Въпреки призивите от Белия дом глобалните лидери да участват на срещата виртуално, вместо да идват в Ню Йорк, много от тях започнаха да пристигат в мегаполиса в неделя.

Създадена е т.нар. “система за чест”, според която всеки, който ще присъства на събранието, трябва да бъде ваксиниран срещу коронавируса, но без да е необходимо да удостоверява това чрез сертификат.

Бразилският президент Жаир Болсонаро обаче ще бъде първият говорител на Общото събрание на ООН, който не се е ваксинирал срещу Covid-19, след като той се възстанови от болестта по-рано тази година.

Властите в Ню Йорк са създали място за ваксинация извън сградата на Организацията на обединените нации, в което всеки, който поиска ваксина срещу Covid-19, ще може да получи безплатната еднократна доза на ваксината на Johnson & Johnson./БНР