Monday, July 15, 2024
HomeНовиниБългарияСветият Синод избира тримата претенденти за патриарх

Светият Синод избира тримата претенденти за патриарх

Наследникът трябва да бъде определен на 30 юни

 

Светият Синод избира тримата претенденти за патриарх днес. Според Устава на Българската православна църква кандидатите трябва да отговарят на три условия – да имат 50-годишна възраст, 5-годишно митрополитско служение, както и православно мислене и примерен живот. Девет митрополита отговарят на тези условия.

“С тайно гласоподаване, тези трима митрополити, които имат мнозиство от 2/3 от 14 митрополити, ще бъдат представени на патриаршески-избирателен събор през следващата седмица”, каза митрополит Киприан, говорител на Светия Синод.

Наследникът на патриарх Неофит трябва да бъде избран на 30 юни, когато ще е и интронизацията му. Все още не е ясно дали Пловдивският митрополит Николай ще участва в битката, след като през март изненадващо обяви, че не желае да влиза в нея.

За днешното заседание на Светия Синод от САЩ пристигна и най-старшият митрополит в Светия Синод – Йосиф. “Някой беше казал, че аз съм фаворит. Защото аз съм старши. Но аз ще си подам оставка. Няма да избирате всяка година патрирах, аз съм на 83 години”, каза той.

Може да бъде гласувано за русенския митрополит Наум, варненския и великопреславския – Йоан, Григории от Враца, Данаил (Видин), Гавраил (Ловеч) и Григории (Велико Търново).

RELATED ARTICLES

Most Popular