Рамковата позиция на България за РС Македония е приета с консенсус от всички политически сили в парламента.

Ние нямаме оторизация да променяме тази позиция. Каквото зависи от служебния кабинет и от министъра на външните работи, ще бъде направено за продължаване на диалога. Това заяви служебният министър на външните работи Светлан Стоев в отговор на въпрос на БГНЕС за това ще продължи ли да се придържа служебното правителство към досегашната позиция на България за РС Македония.

Оттук нататък всичко е в ръцете на официалните представители на РСМ. Те са много насяно каква е българската позиция и не би трябвало да спекулират с това, че ще има някаква промяна през следващите 2-3 месеца, докато трае това служебно правителство, добави още Светлан Стоев, който прие поста от досегашния външен министър Екатерина Захариева на церемония в МВнР. Няма нищо по-важно от защитата на националните интереси, подчерта външният министър Екатерина Захариева.

„Нито за секунда не съм се колебала да заявя позиция и да защитя националните интереси на България тогава, когато те бяха нарушавани и застрашавани и нейният суверенитет беше поставян под риск. Останала съм вярна на истинското убеждение, че няма нищо по-важно от националния интерес на България“, каза Захариева.

Тя припомни, че България върна темата за европейската перспектива на страните от Западните Балкани. „4 години по-късно няма председателство, което да не я поставя в центъра“, каза тя.

Захариева засегна темата за РС Македония и призова Скопие да спазва договорите с България.

Няма да има промяна в българската външна политика, ще има приемственост, обеща още новият служебен външен министър Светлан Стоев.

Той подчерта, че главната задача на МВнР е организирането на парламентарните избори в чужбина, но без да се неглижират важните външнополитически въпроси.

Стоев похвали работата на досегашния външен министър Екатерина Захариева, защото по време на нейния мандат за пръв път от години се откриват дипломатически мисии на България в чужбина, а не се закриват. „А основната функция на дипломацията е диалогът“, напомни служебният министър.

Той заяви, че ще наблегне на екипността в работата на МВнР. /БГНЕС