Днес отбелязваме Светла сряда. Тя е част от Светлата седмица – време, в което се прославят светите апостоли и Света Богородица.

Тази година на днешния ден православната църква у нас почита Свети цар Борис І Михаил. Обичайно това става на 2 май, но в случая датата съвпадна с най-големия празник – Възкресение Христово.

Свети цар Борис-Михаил – покръстител на българите, е бил родственик на св. мъченик княз Боян Български. Той се кръстил с цялото си семейство, като при кръщението приел името на Византийския император – Михаил. През 865 година се кръстили още болярите и целият народ. По времето на цар Борис учениците на св. св. Кирил и Методий намерили прием в България и подпомагали царя в религиозно-просветната и книжовна дейност.

През 889 г. цар Борис поставил на престола по-големия си син Владимир-Расате и се оттеглил в манастир. Но Владимир се опитал да върне езическата религия, подтикнат от недоволните боляри. Това принудило Борис да напусне манастира. Той сваля Владимир от престола и на негово място поставя по-малкия си син Симеон.

След това цар Борис се върнал в манастира и се отдал на пост и молитва. Той завършил живота си на 2 май през 906 г. Като покръстител св. цар Борис е наречен “равноапостолен светец”.

Днес, по изключение, честваме и св. Атанасий Велики.

Църквата е установила двукратно честване на св. Атанасий Велики: в деня на смъртта му – 2 май, и на 18 януари съвместно със св. Кирил Александрийски.

А на 5 май църквата почита и света великомъченица Ирина.

Имен ден днес празнуват: Борис, Бориса, Борислав, Борислава, Борил, Борко, Боряна. А също и Ирина, Ирена, Иринка, Мира, Мирослав, Мирослава, Мирчо.