Северна Корея заплаши и Китай, Пекин отвърна

„Китай трябва по-добре да обмисли смъртоносните последствия, които може да предизвика с безразсъдното си поведение”, се посочва в коментар на севернокорейската Централна информационна агенция

Изненадващо вчера светът стана свидетел на конфликт между считаните за близки съюзници Китай и Северна Корея. Сблъсъкът беше медиен, но разкри дълбоките противоречия между двете държави.

По време на студената война Северна Корея беше буфер срещу евентуална агресия от Запада за Китай. Но дори тогава Пекин остро се противопоставяше на ядрените амбиции на Пхенян. Въпреки тази съпротива, Северна Корея построи  атомен реактор със съветска помощ през 1965 г., който направи възможно да разработи собствено ядрено оръжие, тествано за първи път през 2006 г. В съчетание с балистичните ракети, които едва ли могат да достигнат САЩ, но имат достатъчен обхват, за да ударят близките държави, Пхенян се превърна в заплаха за региона и всички съседи трябва да се съобразяват с него.

Тази ситуация съвсем не се харесва на Китай, както си пролича вчера в публикация на официалният вестник на китайската комунистическа партия, „Пипълс дейли” (People’s Daily).

„Разумно е КНДР да преследва собствената си сигурност, но ядрените и ракетните амбиции поставят нея и целия регион в опасност”, пише в коментар на вестника. „КНДР не трябва да бъде обсебена от погрешния път на многократни ядрени опити и изстрелвания на ракети, които водят до кръгове от санкции”, продължава китайският официоз.

Преди това друг китайски вестник, финансиран от държавата, „Глобал таймс” (Global Times) предупреди, че действията на Северна Корея застрашават договора от 1961 г. за неагресия между двете страни. Той призова режима в Пхенян да прекрати ядрените  изпитания.

„Китай няма да позволи североизточният му регион да бъде замърсен от ядрените дейности на Северна Корея”, посочва „Глобал таймс”. Според вестника Китай може да отвърне на всяка страна, която „преминава червената линия” и ще наложи петролно ембарго на Пхенян, ако тестовете на оръжия продължат.

Публикациите в китайските медии бяха отговор на коментар в официалната информационна агенция на КНДР, която обвини Пекин в „предателство” и заплаши със „смъртоносни последствия”.

„Китай повече не трябва да се опитва да тества границите на нашето търпение”, пише в коментара на севернокорейската Централна информационна агенция.

„Ние толкова безрезервно помогнахме на китайската революция и понесохме огромни щети”, така че Китай „трябва да бъде благодарен на КНДР”, но вместо това редовно „нарушава стратегическите ни интереси”, като се сближава със до САЩ и по този начин  извършва „предателство”.

„За нас ядрената енергия е абсолютен символ на достойнството и силата и е в наш най-голям интерес”, посочва севернокорейската Централна информационна агенция. „Ако се откажем от ядреното оръжие, не само икономическите санкции ще се засилят, но ще се стигне до военна интервенция”.

„Северна Корея никога няма да поддържа приятелски взаимоотношения с Китай, ако така рискува ядрената си програма, която е по-ценна от нейното собствено съществуване”, пише още в коментара. „Китай трябва по-добре да обмисли смъртоносните последствия, които може да предизвика с безразсъдното си поведение, като руши основата на отношенията си с КНДР”.

Връзката между Пекин и Пхенян е подпечатана с кръвта пролята по време на Корейската война през 50-те години на XX век. Но през последните години отношенията между двете държави се влошават. Китай вече няма нужда от Северна Корея като буфер срещу евентуална агресия от САЩ и се опитва да ограничи ядрените амбиции на съседа си. През февруари Пекин дори спря вноса на севернокорейски въглища за година, след като Пхенян отказа да се съобрази с исканията за прекратяване на тестовете на балистични ракети и ядрени оръжия.

Междувременно днес „Корея таймс” (Korea Times) съобщи, че китайското посолство в Пхенян е предупредило гражданите на Китай да напуснат незабавно Северна Корея.