Село Яхиново излиза на нов протест в понеделник

С протести яхиновци застанаха категорично против цеха.
  • Местните жители са категорично против бизнес намерението за изграждане на цех за преработка на пластмасови отпадъци

  • Кметицата Софка Скоклева: Ще последват много проблеми, ако тази идея стане факт

Жителите на дупнишкото село Яхиново излизат на нов протест днес. Рано сутринта яхинци ще изразят своето несъгласие с бизнес намерение, което цели да изгради цех за преработка на пластмасови отпадъци. Според слуховете съоръжението ще бъде изградено на мястото на бившето ТКЗС на площ от 4,3 декара. В селото се коментира, че цехът ще преработва по 500 килограма пластмасови отпадъци на час, или общо 4 тона на ден. Местните жители са категорично против тази идея, но е факт, че никой официално не им е съобщил какво точно е това бизнес намерение, за което всички говорят. Насроченият в 7,20 часа сутринта днес протест е втори след провелия се на 1 декември миналата година.
Софка Скоклева – кмет на селото втори мандат, също е против изграждането на подобен цех в Яхиново. Според нея дори и да бъдат спазени всички изисквания за безопасност и да бъдат взети необходимите екологични мерки, местните жители пак няма да бъдат съгласни.
„Съмнявам се, че няма да има проблеми, дори изграждането на такъв цех да бъде съобразно изискванията. Погледнете каква е нагласата на хората в страната относно тези бали с боклук, които се вкарват от чужбина. Напоследък само това се говори и пише по медиите. Тези отпадъци дори не стават за горене. Искат да направят нашето село едно сметище. Не може толкова тонове боклук да минават през Яхиново и да не се случат неприятни неща. Това е вредно за въздуха, водата и земята ни. Може да си представите какви количества вода ще се леят, за да се измива този боклук. И без това водата в Яхиново е слаба и дори и сега не достига до високите части, а ползваме напоителни системи. Имаме проблеми и с електричеството, често токът спира при нас. Ако бъде построен, този цех ще консумира от водата и електричеството на селото, които и без това са слаби. Много проблеми ще последват, ако това намерение стане факт. Говори се, че ще бъде направен и склад за нехранителни стоки и тези неща ще се съхраняват именно там. Не мога да си обясня как може да се развие подобно нещо на тази малка територия – и склад, и сграда за самия процес, а отделно от това и гараж. Не знам къде ще бъдат съхранявани и въпросните бали с отпадъци. Това ще бъде някакъв предстоящ хаос, ако изобщо институциите го разрешат. Много неща се говорят в селото. Някои казват, че може и да няма база и склад, а само една площадка, където отпадъците да се депонират и да си стоят тук. Това са слухове, които чуваме от най-различни хора, които по някакъв начин имат неофициална информация. Не знаем дали тя е истинска, все още няма нищо официално. Нищо не можем да кажем сега със сигурност, това са само слухове”, каза пред „Вяра” Софка Скоклева.
Тя поясни, че подписката с възражения на яхинци все още не е дала резултат. По време на първия протест в началото на декември миналата година са били събрани над 1500 подписа, които са изпратени до МОСВ, РЗИ, РИОСВ-Перник, както и до община Дупница и Общинския съвет.
„Изпратихме подписката с нагласата това нещо да не се разрешава. Получихме отговор само от РЗИ. Те обаче излизат с това, че още не са получили официално уведомление във връзка с това намерение и засега не могат да ни дадат отговор. РЗИ имат само нашата подписка, но не знаят за какво точно става въпрос. Сигурно поради тази причина не получаваме отговор и от другите споменати учреждения. Един вид излиза, че ние сме избързали и сме няколко крачки напред преди институциите. Искахме да прекъснем всичко това в зародиш и изобщо да не се случва. Има подписки и от околните села, които скоро ще бъдат при нас. Жителите на Дупница също ни подкрепят, защото това нещо ще отиде и към града. Дано все пак успеем да предотвратим осъществяването на това намерение”, завърши кметицата на с. Яхиново.