Серафим освещава водните извори на река Градска в Гоце Делчев

Подготовка за Богоявление тече в Симитли, Сандански и Благоевград

Община Гоце Делчев и Неврокопска митрополия организират традиционното спускане на кръста в река Градска на Йордановден (6 януари), съобщиха от общинския пресцентър. В 7 часа започва Богослужение за празника в катедралния храм „Св. св. Кирил и Методий“ в Гоце Делчев, а от 9 часа Негово високопреосвещенство Неврокопският митрополит Серафим ще отслужи Света литургия, след което в храма ще се отслужи Велик водосвет.

В 11:15 часа тръгва литийно шествие към река Градска, след което ще се извърши ритуалът по спускане на кръста във водители на реката, освещаване на водните извори и знамената на офицерите и сержантите от запаса и резерва и на гранично полицейско управление.

В Симитли вече започна записването на желаещите да участват в Богоявленския ритуал, съобщиха за БТА от общината. Празничният ден ще започне с богослужение в храм „Рождество на Пресвета Богородица“, а ритуалното потапяне на кръста във водители на река Струма ще се извърши от новия мост, който свързва централната част на града с квартал „Ораново“.

Желаещите да участват във ваденето на Богоявленския кръст от водите на река Струма могат да се запишат до 17 часа на 5 януари в храм „Рождество на Пресвета Богородица“ в Симитли, като представят кръщелно свидетелство, посочиха от общината. От там допълниха, че по традиция ритуалното потапяне на кръста се извършва във всички населени места в общината от местните свещеници.

Отбелязването на християнския празник Богоявление в Сандански ще започне с празнична служба в храм „Св. вмчк. Георги“, съобщиха от общинския пресцентър. В 11 часа на 6 януари свещениците от местното църковно настоятелство ще поведат литийно шествие от храма до езерото в градския парк „Свети Врач“, където ще бъде извършен Богоявленския ритуал. В него ще се включат и военни от 3-то Бригадно командване – Благоевград.

В областния център празникът Богоявление ще бъде отбелязан със служба в храм „Въведение Богородично“, последвана от литийно шествие до река Благоевградска Бистрица, където ще бъде извършено освещаване на водното естество.

От 10:45 часа на площад „Георги Измирлиев“ в Благоевград ще бъде извършен Тържествен богоявленски водосвет на бойното знаме на 3-то бригадно командване.