СЗО: 5 млрд. души са изложени на риск заради токсични мазнини в храните

Отговорни са за около 500 000 случая на преждевременна смърт от коронарна болест на сърцето всяка година

Усилията за премахване на индустриално произведените мазнини имат да извървят дълъг път, като 5 милиарда души са изложени на токсични мазнини, добавяни в много хранителни продукти, заяви здравната агенция на ООН.

“През 2018 г. Световната здравна организация призова вредните трансмастни киселини да бъдат изкоренени до 2023 г. Смята се, че те са отговорни за около 500 000 случая на преждевременна смърт от коронарна болест на сърцето всяка година. Въпреки че 43 държави с общо население от 2,8 милиарда души вече са въвели политики за най-добри практики, по-голямата част от света остава незащитена”, заяви тя.

В годишния си доклад за напредъка СЗО признава, че целта все още не е постигната. Промишлено произведените трансмазнини често се използват в пакетирани храни, печени изделия, масла за готвене и пасти за мазане.

“Трансмазнините нямат никаква известна полза и крият огромни рискове за здравето, които водят до огромни разходи за здравните системи”, заяви генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, цитиран от БГНЕС. “За разлика от това, премахването на трансмазнините е икономически ефективно и има огромни ползи за здравето. Казано по-просто, трансмазнините са токсичен химикал, който убива, и не трябва да имат място в храните. Време е да се отървем от тях веднъж завинаги”, каза той.

СЗО заяви, че 9 от 16-те държави с най-висок приблизителен дял на смъртните случаи от коронарна болест на сърцето, причинени от приема на трансмазнини, не прилагат политики за най-добри практики. Сред тях са Австралия, Азербайджан, Бутан, Еквадор, Египет, Иран, Непал, Пакистан и Южна Корея.

Франческо Бранка, директор на СЗО по въпросите на храненето и безопасността на храните, заяви пред репортери, че политики за елиминиране на трансмазнините се прилагат в 60 държави, които обхващат 3,4 млрд. души или 43% от световното население. От тези държави 43 прилагат стандартите за най-добри практики. Най-добрите практики означават или задължително национално ограничение от 2 грама промишлено произведени трансмазнини на 100 грама общи мазнини във всички храни, или национална забрана за производство или използване на частично хидрогенирани масла, които са основен източник на трансмазнини.

“СЗО и партньорите ѝ призовават страните с високо натоварване като Египет, Иран, Пакистан и Южна Корея да предприемат спешни действия. Има някои региони в света, които не вярват, че проблемът съществува”, каза той и настоя, че е “лесно за тях да предприемат действия, за да предотвратят изхвърлянето на тези продукти”, подчерта той.

Том Фриден, президент на организацията с нестопанска цел “Решителност за спасяване на живот”, която си партнира със СЗО при изготвянето на доклада, се съгласява.

“Просто няма оправдание за нито една държава да не предприеме действия за защита на своя народ от този изкуствен токсичен химикал”, каза Фриден, бивш директор на американските Центрове за контрол и превенция на заболяванията.