Сирия обещава да е съюзник на Хизбула в потенциална война срещу Израел

Хизбула и Сирия споделят една съдба и ще работят заедно срещу всеки опит да се навреди на пълномощниците на Иран в Близкия изток

siria

Сирийското правителство ще подкрепи Хизбула във всеки бъдещ конфликт, който ливанската терористична групировка може да има с Израел. Това е заявил официален представител на сирийските власти в интервю за кувейтския вестник “Ал-Рай” в понеделник.

“Ние ще бъдем партньори на Хизбула във всяка бъдеща война срещу Израел”, е заявил анонимният служител, когото вестникът представя като “едно от най-високопоставените лица, вземащите решения в Сирия”.

Коментарите му идват, след като миналата седмица лидерът на Хизбула Хасан Насрала предупреди, че ракетите на групировката са способни да поразят ядреният реактор на Израел в Димона.

Служителят е заявил, че Хизбула и Сирия “споделя една съдба” и ще работят заедно срещу всеки опит да се “навреди на пълномощниците на Иран в Близкия изток.”

След заплахите на Насрала да атакува израелския ядрен реактор в Димона, Израел отправи предупреждение към ливанската групировка, в което заяви, че всяко агресивно действие ще бъде посрещнато със суров отговор, пише израелският вестник „Джерусалем пост“.

Високопоставен арабски представител е заявил пред базирания в Лондон ливански вестник “Ал Хаят” в неделя, че предупреждението на Израел е дошло по неофициални канали, допълвайки, че Израел следи отблизо въоръжението и движенията на Хизбула в Сирия и Ливан, включително присъствието на групировката в различни райони на Сирия, които биха могли да се разглеждат като заплаха за Израел.