Американският президент Джо Байдън покани китайския президент Си Цзинпин да проведат лична среща, но това предложение не беше прието, съобщи британският вестник „Файненшъл Таймс”. Изданието се позова на източници, запознати с хода на телефонния разговор, провел се на 9 септември между двамата държавници.

Разговорът, провел се по американска инициатива, продължи час и половина. Това беше едва вторият разговор между лидерите на САЩ и Китай от началото на мандата на Байдън. Първият се състоя преди седем месеца, на 10 февруари.

Както е посочено в материала на изданието, Байдън е предложил лична среща на върха с цел да се преодолее задънената улица в отношенията между Вашингтон и Пекин. Източниците на „Файненшъл Таймс“ твърдят, че Си Цзинпин е настоял САЩ да се придържат към по-малко агресивна реторика спрямо КНР.

Друг събеседник на вестника заяви, че срещата на върха е спомената от Байдън като една от възможностите за по-нататъшно взаимодействие с китайския президент и че Белият дом първоначално не е очаквал незабавен отговор.

Събеседниците на „Файненшъл Таймс” не са единодушни относно причината за отказа на китайския лидер. Той може да е продиктуван от нежеланието на Пекин да организира такава среща на върха. В същото време се споменават рисковете за здравето, свързани с коронавируса. Посочва се, че Си Цзинпин не е напускал Китай от януари 2020 г. /БГНЕС