Скандално! Кметът на Перник откри нарушения в общинската фирма „Жилфонд“

Станислав Владимиров

Докладът на одита ще бъде изпратен в прокуратурата

Одит, поискан от кмета на Перник Станислав Владимиров е открил сериозни нарушения в общинското предприятие „Жилфонд“. За това съобщи самият градоначалник. Предприятието е създадено от Общинския съвет и изпълнява проекти по строителството. Сред тях са моста пред Двореца на културата, оградите около р.Струма, подлеза над ЖП гарата и др.

Според Владимиров одитът на „Жилфонд“ ясно е показал, че там се работи по погрешна схема. Има неясноти около харченето на средствата.

Така например над 67 000 лева са изплатени на фирма „Западна инвестционна компания“ ЕООД. Не става ясно за какво точно са били дадени парите. Още по-куриозно е, че „Западна инвестиционна компания“ фигурира в справочни регистри с телефони за връзка на управителя на „Жилфонд“ Станислава Тодорова и административния секретар Костадин Иванов.

Кметът е категоричен, че от години почти всички общински дружества са на загуба. И въпреки това – продължава квотното назначаване на партийни кадри в ръководства и получаването на заплати. Затова той е поискал да се направи одит на „Жилфонд“, такъв ще има и в останалите дружества.

Докладът на одита ще се внесе за разглеждане в пленарна зала на ОбС-Перник. Той ще бъде изпратен и в Районната прокуратура. „Явно някой от Общинския съвет си е мислил, че кметът ще възлага поръчки, а „Жилфонд“ ще си прави далавери. Удариха голяма греда, защото аз заявих, че в Община Перник няма да се краде и да се работи по стария начин“, заяви в интервю пред местния сайт Za Pernik Станислав Владимиров.

По думите му Общинският съвет е органът, който ще прецени дали ръководството на „Жилфонд“ ще бъде сменено. Но ако това не се случи – Община Перник няма да възлага повече обществени поръчки там.

„Обществена тайна е, че където има държавно или общинско предприятие, има далавери, има източване, има нарушения. Само, че се прикриваха. Е, сега дойде време далавераджиите да си понесат отговорността. Аз няма да прикривам кражби, а ще ги разобличавам. Нека всички общински звена, предприятия и дружества гледат какво се случва с „Жилфонд“ за назидание и да знаят, че може да се случи с тях, ако имат нарушения“, категоричен е Владимиров.